Конференција „Међуопштинска сарадња на пољу мјера и активности привлачења инвестиција“

Post Date: 21/02/2019

Конференција „Међуопштинска сарадња на пољу мјера и активности привлачења инвестиција“

У периоду од 19. до 21. фебаруара 2019. године одржава се Конференција под називом „Међуопштинска сарадња на пољу мјера и активности привлачења инвестиција“, коју организује Агенција за економски развој града Приједора “Преда-ПД” као завршницу пројекта “Међуопштинска сарадња Приједора, Козарске Дубице и Градишке на развоју инструмената локалног економског развоја – МОС-ЛЕР” који је дио заједничког програма Европске уније и Владе Њемачке “EU prolokal”.

Учесници конференције током дискусија су указали да је овај програм ЕУ идентификовао два проблема у БиХ – недостатак сарадње између локалних заједница и недостатак сарадње јавног и приватног сектора.

Професор економије Вјекослав Домљан рекао је да се мале земље морају укључивати у глобалне ланце вриједности и да би стопа раста БДП-а у БиХ морала да се удвостручи, а да је за то неопходно испунити пет услова.

„Услови су – отворити се ка извозу, јер је локално тржиште сувише малено, остварити макроекономску стабилност кроз ниску инфлација и низак буџетски дефицит, имати високе стопе штедње и инвестиција, отклонити државу од уплитања у тржиште и имати малу, чврсту и одлучну владу”, рекао је Домљан.

Осим представника укључених локалних заједница, у конференцији учествују представници Привредне коморе Републике Српске, Уније послодаваца Српске, Републичке агенција за развој малих и средњих предузећа, Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ /ФИПА/, развојних агенција из Кршког, Сиска, Бањалуке, Тешња, Београда, Суботице и Шапца, те из два програма Европске уније /ЕУ пролокал и ЕУфорбизнис/.