ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА И ДАН БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СРПСКЕ

Post Date: 14/02/2019

ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА И ДАН БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СРПСКЕ

Служењем помена и полагањем вијенаца код централног Спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата данас је обиљежен Дан бораца и Дан Борачке организације Републике Српске.
Предсједник Борачке организације општине Градишка Зоран Лазић рекао је да борци треба да буду поносни јер су заједно са војним и политичким руководством створили Републику Српску у којој Срби могу слободно да живе заједно са свим другим народима. Лазић је истакао да је Дан бораца и Дан Борачке организације Српске прилика за још једно сјећање на оне који су своје животе уградили у темеље Републике Српске и 612 погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата са подручја Градишке.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић честитао је Борачкој организацији и свим борцима општине Градишка и Републике Српске данашњи празник, нагласивши да је данашњи дан прилика да се са искреном тугом и дубоким поштовањем присјетимо свих погинулих бораца општине Градишка и Републике Српске који су своје животе уградили у темеље наше отаџбине.
Он је најавио да ће монографија погинулих бораца са подручја наше општине бити промовисана у оквиру обиљежавања Дана општине Градишка – 24. априла, те да локална управа припрема пројектну документацију за изградњу спомен-собе погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата са подручја Градишке. Аџић је навео да је у општинском буџету за ову годину предвиђено 136.000 КМ за рад организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, а за социјално збрињавање борачке популације 290.000 КМ, додајући да су та издвајања од 2016. године увећана за око 15 одсто.
“То није довољно, али се локална управа труди да помогне онима који су најугроженији. Желимо да подигнемо и ниво привредне активности на подручју Градишке како бисмо отварали нова радна мјеста и дали приоритет при запошљавању дјеци погинулих бораца и ратних војних инвалида”, нагласио је Аџић.

Вијенце на споменик погинулим борцима положили су представници Општине Градишка, општинске Борачке организације, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, Градишке бригаде, 19. србобранске и 16. крајишке моторизоване бригаде, Полицијске управе Градишка и представници политичких организација.