ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА

Post Date: 10/01/2019

ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА

Поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске, у уторак 8. јануара, служен је помен и положени су вијенци на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Начелник општине Зоран Аџић истакао је да је 9. јануар најважнији догађај у ближој историји српског народа на овим просторима који је, како каже, одредио нашу даљу судбину и укупан национални, друштвени, економски и политички живот.

„Република Српска је гаранција српском народу на овим просторима за опстанак и развој. Наша је обавеза да баштинимо Републику Српску, да бринемо о њој, да је развијамо и чувамо на свим нивоима због њених ствараоца и погинулих бораца који су уградили животе у њене темеље“, рекао је начелник општине.

Први човјек општине истакао је да је Република Српска у протекла више од четврт вијека показала да је дорасла свим досадашњим изазовима и да само заједно можемо очувати и развијати своју традицију и ширити видике свеукупног развоја.

Скупштина српског народа БиХ је 9. јануара 1992. године усвојила Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине, која је новом Декларацијом након доношења Устава добила име Република Српска и симболе: химну, заставу и грб.

Вијенце и цвијеће на Централно спомен-обиљежје положиле су делегације Општине Градишка, Борачке организације Општине Градишка, Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, представници Удружења ратних војних инвалида, Удружења ПТСП Градишка, Удружења Ветерана Републике Српске и ОО СУБНОР-а Градишка, као и представници политичких партија.