ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА „СТОПА СВЕТИТЕЉА САВЕ“

Post Date: 28/01/2019

ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА „СТОПА СВЕТИТЕЉА САВЕ“

Поводом обиљежавања празника Светог Саве у Културном центру Градишка одржана је Светосавска академија под називом „Стопа светитеља Саве“.

Начелник општине Зоран Аџић истакао је да се у Градишци већ традиционално одржава Светосавска академија, на којој се другу годину за редом додјељују награде најбољим учитељима, наставницима и професорима.

“Градишка има добре просвјетне раднике а мора бити поносна и на своје успјешне ученике, који су се у најбољем свјетлу показали на бројним такмичењима”, навео је Аџић.
Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да су светосавске академије које се одржавају широм Српске веома важне, не само за Републику Српску, него и за цијели српски народ.

“Важно је да смо остали у духу светосавља и да његујемо оно што је Свети Сава као први српски архиепископ и просвјетитељ оставио у наслијеђе, а то је српска држава и државотворност”, нагласила је помоћница министра просвјете и културе РС.

Она је подсјетила да је Министарство објавило конкурс “Зашто је култура мени важна” и позвала све средњошколце да доставе своје радове, те најавила да ће једна од наредних активности бити организовање конференције о заштити ћирилице.

Архијерејски намјесник градишки, протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић истакао је да је Свети Сава просвјећивао свој народ духовно, културно и национално, а да је светосавље кроз вјекове изражавало аутентичност српског православног народа и помогло му да опстане и у ропству и у миру.

У програму Светосавске академије учествовли су Градски мјешовити хор „Лира“, хор Основне музичке школе „Бранко Смиљанић“, студенти богословије Бобан Ковачевић и Милан Врљановић, глумци Градског позоришта Градишка и ученици основих и средњих школа, а бесједу о Светом Сави говорила је професорица српског језика и књижевности Радана Вила Станишљевић.

Радана Вила Станишљевић је истакла да је стопа Светога Саве и осам вјекова касније снажно урезана у бразду памћења српског народа.

„Ако будемо корачали том стопом остаћемо народ, ако не будемо корачали најбоље да нас нестане“, нагласила је Радана Вила Станишљевић.

Светосавске награде за најбоље просвјетне раднике додјељене су наставници разредне наставе у ОШ „Васа Чубриловић“ Градишка Сањи Шипки, наставници предметне наставе у ОШ „Вук Стефановић Караџић“ Турјак Марији Ерцег, наставнику у Основној музичкој школи „Бранко Смиљанић“ Градишка Ивану Оташевићу и професорици градишке Гимазије Недељки Марјановић.

Марјановићева, која је деветнаест година професор физике, је рекла да јој награда много значи и захвлила на подршци својим колегама и ученицима.
Она је истакла да су у избору најбољих просвјетних радника вриједновани резултати рада наставника и успјеси на такмичењима ученика којима предаје.

Светосавској академији присуствовали су посланици у Народној скупштини Републике Српске Ранка Перић Ромић, Огњен Жмирић и Денис Шулић, представници Српске православне цркве, локалне власти, васпитно-образовних и других установа те бројни грађани.