ОДРЖАН САСТАНАК СА ГРАДИШКИМ ПОВРТАРИМА

Post Date: 24/01/2019

ОДРЖАН САСТАНАК СА ГРАДИШКИМ ПОВРТАРИМА

Начелник општине Зоран Аџић разговарао је данас са представницима градишког Удружења повртара о подстицајним мјерама за производњу и додјели пољопривредног земљишта за повртаре на подручју општине.

Начелник Аџић је навео да су у општинском буџету за ову годину предвиђена издвајања од 20.000 КМ за производњу и продају поврћа те 60.000 КМ за изградњу система за наводњавање, учешће на семинарима и сертификацију пољопривредне производње.

„Усаглашено је да се реално приступи и сагледају протребе додјеле пољопривредног земљишта за повртарску производњу и да се те парцеле обиљеже на подручју општине Градишка. Циљ је да у току сљедећег конкурса за додјелу земљишта, који ће локална управа објавити у наредних двадесетак дана, повртарима буду додијељене парцеле које су погодне за њихову производњу”, рекао је Аџић.

Он навео да локална управа води преговоре са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и предузећем „Марбо“ да 500 хектара земљишта у Церовљанима, чији је концесионар ово предузеће, буде додијељено општини Градишка, а „Марбу“ од 130 до 140 хектара у Романовцима и Сеферовцима. “Тиме би локална управа растерећеније ушла у поступак додјеле земљишта, јер је циљ да пољопривредним произвођачима буде додијељено земљиште у близини њихових газдинстава“, истакао је Аџић.

Он је нагласио да је највећи интерес повртара довођење стратешког инвеститора који би у Агро-индустријској зони у Новој Тополи отворио погон за откуп и прераду поврћа и воћа.
Повртар из Сефероваца Боро Тополовић навео је да ће на прољеће засијати око 20 хектара кромпира, купуса и лубенице, да је набавио сав репроматеријал и да је сво земљиште под системом за наводњавање изразивши очекивање да ће повртарима на вријеме бити додијељене додатне површине земљишта.