МАРКО МАТАВУЉ ПОБЈЕДНИК ПЛИВАЊА ЗА ЧАСНИ КРСТ

Post Date: 21/01/2019

МАРКО МАТАВУЉ ПОБЈЕДНИК ПЛИВАЊА ЗА ЧАСНИ КРСТ

Градишки стоматолог Марко Матавуљ побједник је богојављенског пливања за Часни крст, које је 19. јануара одржано на ријеци Сави у Градишци.
Матавуљ је честитао свим пливачима, нагласивши да су сви они побједници, јер су се одважили да на хладном времену пливају за Часни крст.
Он је истакао да је и прошле године пливао за Часни крст, те да му овогодишња побједа много значи.
Матавуљ је као награду добио златник са мотивом Рођења Исуса Христа, који му је уручила замјеница начелника општине Градишка Драгана Илић, а остали учесници су добили захвалнице.
Замјеница начелника општине честитала је свим учесницима и побједнику, који су показали храброст и смјелост пливајући за Часни крст.
Архијерејски намјесник градишки, протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић подсјетио је да је прошле године у Градишци, након 77 година, обновљена традиција пливања за Часни крст.
Слијепчевић је нагласио да су захвални Богу који у овако важним светковинама сабира вјернике, а они шаљу поруку да су окупљени око своје цркве и обичаја.
У пливању за Часни крст учествовала су 33 пливача, међу којима је била и двадесетједногодишња Кристина Милутиновић из Чачка.
Она је истакла да је први пут пливала за Часни крст прошле године у Чачку, и да је, након што се преселила у Градишку, жељела да се окуша у пливању и у ријеци Сави.
Милутиновићева је истакла да је прелијеп и неописив осјећај пливати за Часни крст, те савјетовала другим дјевојкама да идуће године учествују у овој манифестацији.
Прије пливања за Часни крст, у Храму Покрова Пресвете Богородице служена је Света литургија, након које су бројни вјерници у богојављенској литији кренули до Кајак клуба на ријеци Сави, гдје су свештеници обавили освештање богојављенске водице.