ПРОМОВИСАН „ГРАДИШКИ ЗБОРНИК“ И ЗБОРНИК „ИСТИНА О СРБИМА“

Post Date: 03/01/2019

ПРОМОВИСАН „ГРАДИШКИ ЗБОРНИК“ И ЗБОРНИК „ИСТИНА О СРБИМА“

У Културном центру Градишка у петак, 28. децембра, промовисан је 20. број часописа за друштвена питања „Градишког зборника“ и 22. број зборника „Истина о Србима“.

Уредник „Градишког зборника“, Бојан Вујчић, рекао је да јубиларни 20. број зборника садржи 24 рада и 4 „ин мемориам“ рада о сјећању на наше заслужне грађане: доктора Борислава Шокчевића, новинара Гојка Шербулу, књижевног критичара Војислава Вујановића и учитељицу Миљу Јездић.

Вујчић је навео да „Градишки зборник“ садржи уводник првог и главног уредника и једног од оснивача зборника Слободана Наградића, као и радове из топонимије, из Првог свјетског рата и друге радове аутора из Градишке, Републике Српске и БиХ.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Градишка, Радана Станишљевић, рекла је да је на поетски конкурс „Истина о Србима“ пристигао велики број радова у стиху и прози чак и аутора из сусједних држава.

Она је нагласила да је значајно да конкурс живи своју причу и да за све године трајања у свим радовима преовладава љубав.

Прву награду за сонет „Косовски божури“ освојила је пјесникиња из Приједора, Сњежана Јокановић, док је прву награду за прозу добио пјесник Миладин Берић за приповјетку „Крушка“.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић, рекао је да је представљање „Градишког зборника“ један од најбитнијих друштвених догађаја на простору општине Градишка.

„Сама чињеница да је ово 20. број говори да је ријеч о озбиљном дјелу и зборнику који нас подсјећа како је некада било, како је Градишка изгледала, а с друге стране бави се тиме да запише како је сада, што ће некада бити дио градишке историје“, навео је Аџић.

Он је нагласио да паралелно имамо „Истину о Србима“, поетско-литерарни зборник који такође дуго траје и додао да то двоје као цјелина пуно значи за градишку културну сцену и догађаје које ће локална управа подржавати.