МЈЕСНА ЗАЈЕДНИЦА ТУРЈАК: ОБИЉЕЖЕН ДАН МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ И ДАН ОСЛОБОЂЕЊА

Post Date: 17/12/2018

МЈЕСНА ЗАЈЕДНИЦА ТУРЈАК: ОБИЉЕЖЕН ДАН МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ И ДАН ОСЛОБОЂЕЊА

У недјељу, 16. децембра, служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежја погинулим борцима Народно-ослободилачког рата и жртвама фашистичког терора Другог свјетског рата и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, у Турјаку је обиљежен Дан мјесне заједнице и 77 година од прве партизанске акције на подручју Градишке и ослобођења Турјака у Другом свјетском рату.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је обавеза локалне управе да обиљежава све важније датуме из своје прошлости и да се сјећа жртава свих ратова који су нам омогућили да данас живимо у слободи и Републици Српској, коју сви треба да чувамо и развијамо.
Први човјек општине је подсјетио да је за вријеме Другог свјетског рата на простору Турјака страдало је више од 1.500 цивилних жртава и бораца, од којег броја је било 400 страдале дјеце млађе од 14 година, а да је са подручја Градишке страдало више од 14.000 што је четвртина тадашњег становништва општине.
Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Градишка Никола Крагуљ рекао је да је слободарски народ Турјака већ 1941. године кренуо у борбу против усташа и њемачке војске, јер је слобода највећа вриједност којој је овај народ увјек тежио.
Предсједник Мјесне заједнице Турјак Ненад Мирјанић истакао је да уз помоћ Општине Градишка сваке године обиљежавају Дан мјесне заједнице и Дан ослобођења Турјака и одржавају спомен-обиљежје које сведочи о страдању народа овог краја у Другом свјетском и Одбрамбено-отаџбинском рату.
Учесник Народно-ослободилачког рата Милош Станишљевић из Турјака рекао је да је 16. децембра 1941. године Турјак ослобођен од јаких снага усташке и њемачке војске, након чега је народ предахнуо и почео нормално да живи све до 14. марта 1942. године када је овај крај поново окупиран.