АГРОИНДУСТРИЈСКА ЗОНА НОВА ТОПОЛА-ПУШТЕН У УПОТРЕБУ ПРЕЧИСТАЧ ОТПАДНИХ ВОДА

Post Date: 27/11/2018

АГРОИНДУСТРИЈСКА ЗОНА НОВА ТОПОЛА-ПУШТЕН У УПОТРЕБУ ПРЕЧИСТАЧ ОТПАДНИХ ВОДА

Данас су у Агроиндустријској зони Нова Топола начелник општине Градишка Зоран Аџић и директор мисије USAID-а у БиХ Питер Дафи свечано пустили у употребу пречистач отпадних вода.

Изградња пречистача резултат је заједничких активности USAID-а и Општине Градишка кроз пројекат „RAST“ чији је имплементатор био међународна организација CRS.

Директор мисије USAID-а у БиХ Питер Дафи, рекао је да USAID подржава локалне заједнице с циљем повећања извоза, организовањем семинара и улагањем у изградњу инфрастуктуре. Дафи се осврнуо и на саму позицију Градишке истичући да Градишка има шансу да се развија и повећа извоз јер је на граници са ЕУ.

Дафи је навео да је USAID имао добру сарадњу са начелником Аџићем и локалном управом, са циљем повећања капацитета Агроиндустријске зоне у Новој Тополи у којој ће у будућности бити отворено доста нових фирми и радних мјеста.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић изразио је захвалност представницима USAID-а на донацији нагласивши да је овај пројекат од велике важности за рад и функционисање Агроиндустријске зоне.

Први човјек општине је навео дa je USAID за изградњу пречистача отпадних вода донирао 520.000 КМ, а да је локална управа уложила додатних 700.000 КМ за изградњу примаране канализационе мреже. Он је појаснио да су изградњом пречистача створени услови за даљу изградњу канализације у Агрозони и мјесној заједници Нова Топола.

Начелник општине је рекао да се побољшањем инфраструктурне опремљености Агроиндустријске зоне у Новој Тополи желе привући нови инвеститори и отворити нова радна мјеста, изразивши задовољство што италијанска компанија „Калцедонија“ управо у зони гради објекат од 11.000 метара квадратних.

Он је изразио увјерење да је локална управа оправдала повјерење USAID-a и да ће и у наредном периоду подржавати изградњу инфраструктуре у општини.

USAID-ov пројект RAST (Restoring Accountability and Supporting Transformation), који имплементира Catholic Relief Services (CRS), подржава јединице локалне самоуправе да унапређењем свог дјеловања и јачањем одговорности побољшају економски развој и квалитет живота грађана. Тренутно пројекат RAST дјелује у преко 20 јединица локалне самоуправе у БиХ, радећи на обнови инфраструкуре и подршци у процесу BFC (Business Friendly Certification) стандардизације јединица локалне самоуправе.