ОДРЖАН САЈАМ КОЛЕКЦИОНАРСТВА И АНТИКВИТЕТА „ДЕНАРИУС 2018“

Post Date: 29/10/2018

ОДРЖАН САЈАМ КОЛЕКЦИОНАРСТВА И АНТИКВИТЕТА „ДЕНАРИУС 2018“

У организацији Удружења колекционара и љубитеља историје “Денариус” Градишка, у Културном центру Градишка овог викенда одржан је петнаести Сајам колекционараства и антиквитета “Денариус 2018“.

Предсједник Удружења Ален Мешић рекао је да се на Сајму, колекцијама старог новца, војног ордења, оружја, униформи, књига, старих докумената, представило више од 30 излагача из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Хрватске, Словеније и један излагач из Шведске. Мешић је нагласио да је овај Сајам најбројнији до сада и додао да су их подржали бројни љубитељи колек-ционарства.

Мешић је рекао да је Удружење „Денариус“ једно је од ријетких удружења колекционара у региону, а једино у БиХ које његује традицију одржавања сајмова колекционарства и антиквитета.

Драгутин Ковачевић из Одјељења за друштвене дјелатности Општине Градишка рекао је да Општина подржава рад Удружења “Денариус” и нагласио да је Сајам значајан прије свега јер се на тај начин промовише општина Градишка и Република Српска.

Колекцијом старих књига и ордењем и медаљама, представио се предсједник Удружења “Денариус” Бања Лука Бојан Ћосић. Каже да је најстарија књига у његовој колекцији, која броји око 400 старих и ријетких књига, књига Доситеја Обрадовића из 1835.године.

По први пут на Сајму у Градишци, колекцијом ручних радова представиле су се и чланице Актива жена Удружења грађана “Одржив повратак“ Градишка. Предсједница Актива Екрема Хаџихафизовић истакла је да традиционалним техникама своје радове претварају у модеран и савремен дизајн, употребљив и прилагодљив потребама данашњег тржишта.

У оквиру Сајма поставаљена је изложба поводом завршетка Првог свјетског рата на којој су изложени ријетки предмети у колекцијама чланова Удружења „Денариус“ као што је старо оружје, ордење, медаље, фотографије са фронта и друго.