ОКУПЉАЊЕ „ТУРЈАЧКОГ БАТАЉОНА“

Post Date: 15/09/2018

ОКУПЉАЊЕ „ТУРЈАЧКОГ БАТАЉОНА“

Поводом првог послијератног окупљања „Турјачког батаљона“, Трећег батаљона лаке пјешадијске бригаде Градишка, данас су на Централном спомен-обиљежју вијенце положили представници „Турјачког батаљона“, Општине Градишка и породице погинулих бораца.

Више од 400 бораца бројио је „Турјачки батаљон“, чији је ратни командант Драгутин Ђурђевић навео да су 24 борца изгубила живот током ратних дејстава.

„Ми смо 1979. године оформљени као Трећи батаљон Пете козарске бригаде, која је имала сједиште у Приједору. Трећи батаљон је функционисао све до 1993. године када је прешао у лаку пјешадијску бригаду. У оквиру те бригаде одмах смо имали прелазак у Славонију, 21. септембра 1991, и били смо друга или трећа јединица која је ту прешла“, присјетио се Ђурђевић.

Ђурђевић је рекао да је „Турјачки батаљон“ био задња јединица која се 3. јуна 1992. године повукла са славонског ратишта.

„Послије повлачења, нема гдје нас није било: прво смо отишли на босанско-бродско ратиште, па дервентско, добојско, игманско, теслићко, а били смо чак и у Новом Шехеру“, испричао је Ђурђевић.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић је рекао да је „Турјачки батаљон“ један од оних који су за вријеме рата одбранили многе линије.

„Не смијемо себи дозволити да дођемо поново у позицију да се боримо за свој статус на простору БиХ. Република Српска је трајна категорија и то је у интересу свих нас у циљу нашег опстанка, развоја и бољитка, због људи који су своје животе уградили у темеље Републике Српске“, изјавио је начелник Аџић.

Дружење припадника „Турјачког батаљона“ настављено је у етно-селу „Бјеловук“ у Јабланици.