ДОБРОДОШЛИЦА ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ

Post Date: 03/09/2018

ДОБРОДОШЛИЦА ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ

Поводом почетка нове школске године, начелник општине посјетио је данас Основне школе „Петар Кочић” у Новој Тополи, “Данило Борковић” на Сењаку и “Васа Чубриловић” у центру и уручио пригодне поклоне.

Начелник је честитао дјеци полазак у школу и пожелио им успјешно школовање, нагласивши да је први дан школе за њих велики дан и њихов први велики корак ка уласку у свијет великих људи.

„Данас ова дјеца започињу један нови период у свом животу којег не треба да се плаше јер је то једно ново искуство и дружење, али ће уз то стећи и нова знања. Уз помоћ Министарства просвјете и културе и Владе Републике Српске обезбједили смо на читавом простору општине Градишка врло добре услове школовања“, истакао је Аџић који је додао да на тај начин желе подстаћи да ђаци прваци заволе школу и постану свјесни да сав труд улажу за своје добро и будућност.

Програму пријема првачића у Основној школи “Васа Чубриловић” присуствовао је и министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, који је честитао првачићима полазак у школу, те истакао да можемо опстати на овим просторима само ако има дјеце у школама.

Министар просвјете и културе РС рекао је да је у Републици Српској, у априлу и мају, уписано око 9.600 првачића, али да тај број може да се промијени и да се очекује да ће бити стотињак првачића више.

Малешевић је рекао да је у току распуста у ОШ “Васа Чубриловић” саниран мокри чвор и да овај објекат, који је реконструисан 2014. године, ученицима сада пружа одличне услове за рад.

“Ту још недостаје опрема, али ће средином овог мјесеца ова школа добити рачунаре јер смо је уврстили у пројекат “Доситеј”. У наставку пројекта биће уврштене још 63 школе у Српској које нису биле укључене, тако да ће и остал

е школе на подручју Градишке добити рачунаре”, рекао је Малешевић.

 

Министар је навео да је у претходном периоду реновирана и енергетски опремљена ОШ “Данило Борковић” у Градишци, ове године и ОШ “Свети Сава” у Дубравама, али да има још неколико школских објеката подручних одјељења на подручју Градишке које је потребно санирати.

 

“Успјели смо санирати Подручно одјељење школе “Петар Кочић” у Горњим Карајзовцима, а недавно смо завршили и Подручно одјељење у Јазовцу, које девет година није радило, а данас је поново петоро ученика у овој школи. То је значајно јер Подручно одјељење у Јазовцу припада ОШ `Вук Стефановић Караџић` из Турјака, која тако повећава број одјељења и не пријети јој да изгуби статус самосталне школске установе”, истакао је Малешевић. Министар је подсјетио да је у протекле четири године у изградњу, реконструкцију и опремање образовних установа у Српској уложено више од 90 милиона КМ.

Владимир Станишљевић, директор Основне школе “Васа Чубриловић”, рекао је да је школа почела са увођењем “лед” расвјете у првом спрату објекта, што ће додатно унаприједити услове за рад и учење.

Станишљевић је навео да ову школу похађа више од 800 ученика, те да је ове године уписано 99 првачића у редовну наставу и три у посебно одјељење, што је највећи број уписаних првачића у свих седам основних школа на подручју Градишке.

Замјеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић пожелио је ученицима првачићима сву срећу, безбрижно дјетињство, безбрижно школовање, да буду добри ученици, а на крају добри људи.

Директор Основне школе „Петар Кочић” Нова Топола, Радивој Поповић је истакао да у централној школи и седам подручних одјељења наставу похађа 950 ученика. „Ове године смо у први разред уписали  64 ученика у централну школу и 20 у подручна одјељења“, рекао је Поповић.

У Основну школу “Данило Борковић” у први разред уписана су 84 ученика.

„У односу на прошлу годину биљежимо благи пад, јер је прошле године било нешто више од 100 првачића“, истакла је директор ОШ “Данило Борковић” Нада Густоварац која је додала да је прошлу школску годину завршило 757 ученика.

У прве разреде основних школа уписано је 368, а у прве разреде средњих школа 403 ученика.