“ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ И УМЈЕТНОСТИ”

Post Date: 24/09/2018

“ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ И УМЈЕТНОСТИ”

У оквиру манифестације “Дани руске културе и умјетности” у градишкој Гимназији данас је отворена изложба фотографија “Русија у објективу” а у Културном центру приказан је документарни филм “Руски официр са Козаре” аутора Милана Пилиповића.

Манифестацији су, поред организатора овог догађаја, начелника општине Градишка Зорана Аџића присуствовали министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и аташе за културу Амбасаде Русије у БиХ Лилија Сабирова.

Сабирова је захвалила што је “Дан руске културе и умјетности” организован у оквиру програма манифестације “Градишке јесени”, којима се обиљежава слава општине Градишка.

Она је истакла да су овакве манифестације веома важне за односе руског и српског народа.

Министар Малешевић је рекао да Република Српска и Русија имају одличну сарадњу у области културе, у оквиру које Амбасада Русије настоји да представи своје културне садржаје нашем народу и да је добро да то види и публика у Градишци.

Он је навео да је ове године организована посјета Санкт Петерсбургу, гдје су се представиле културне установе из Српске и отворена изложба о концентрационом логору Јасеновац.

Малешевић је истакао да је руска публика одлично прихватила представе Народног позоришта, те садражаје које су им представили Музеј, Кинотека и Народна и универзитетска библиотека Републике Српске.

Начелник Аџић је захвалио представницима руске Амбасаде што су дошли у Градишку да представе своју културу и умјетност, али и да разговарају о унапријеђењу сарадње са Опстином Градишка.

У Културном центру и Гимназији у Градишци наредних дана биће приказано и шест руских играних филмова, чија је тема углавном историја Русије.