ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ПОСАО 28 ПРИПРАВНИКА

Post Date: 29/08/2018

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ПОСАО 28 ПРИПРАВНИКА

Уговоре о обављању приправничког стажа данас су у просторијама Општине Градишка потписали 28 изабраних високообразованих лица и представници 14 јавних и приватних предузећа и установа са подручја општине Градишка, којима су путем Завода за запошљавање Републике Српске додијељена средства за подстицај запошљавању.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић захвалио је послодавцима, Влади Републике Српске и Заводу за запошљавање, који су пружили прилику младим високообразованим људима да одраде приправнички стаж и стекну практична искуства.

“На овај начин боримо се да млади остану на подручју Градишке и Републике Српске. Опредјељење локалне управе је да ангажујемо што више младих и да им дамо шансу да са нама креирају амбијент живљења на подручју општине Градишка. Обавеза локалне управе и Владе Републике Српске је да пронађу начин и да се увећају плате како би људи били заинтересовани да остану на овим просторима”, навео је начелник Аџић.

Он је изразио увјерење да ће већина приправника показати способности на првом радном мјесту и остати да ради у предузећима и установама у којима ће стажирати.

Шеф градишког Бироа за запошљавање Обренка Балта подсјетила је да Завод уз подршку Владе Републике Српске у овој години додјељује око 17 милиона КМ подстицаја за запошљавање у Српској, од чега је по разним програмима подршке додијељено око 500.000 КМ за запошљавање укупно 55 лица на подручју  општине Градишка.

Балта је навела да Завод за трошкове приправничке нето плате издваја 500 КМ, а да послодавци приправницима могу да дају и већу плату и имају обавезу плаћања доприноса.

Она је истакла да је, према подацима Завода, на евиденцији у Градишци 400 незапослених са високом стручном спремом и да је континуирана подршка запошљавању приправника утицала на смањење процента оних који немају радно искуство.

Уговоре о обављању приправничког стажа данас су у Градишци потписали 28 изабраних високообразованих лица и представници 14 јавних и приватних предузећа и установа са подручја ове општине, којима су путем Завода за запошљавање Републике Српске додијељена средства за подстицај запошљавању

Приправнички стаж у комуналном предузећу “Водовод” из Градишке одрадиће дипломирани економиста Данијела Ивановић, која каже да девет година чека на ову прилику, а да је у међувремену радила као волонтер у једном удружењу особа са инвалидитетом.

Она је истакла да јој много значи што ће стећи ново радно искуство и изразила наду да ће и након стажирања остати да ради у Градишци.

Представник фирме “Ботекс” Оливера Бараћ рекла је да су запослили једног приправника, те да предузећима много значе одобрена средства подстицаја запошљавању.

“Привредницима је лакше када се донира више средстава подршке за запошљавање, а значајно је и за раднике”, нагласила је Бараћева.

Она је навела да се фирма “Ботекс” бави производњом текстила за инострано тржиште и да ће приправник којег су изабрали имати прилику да практично учествује у свим фазама производње.