ПОЧЕТАК РАДОВА НА УСПОСТАВЉАЊУ ТЕЛЕМЕТРИЈЕ И АУТОМАТИЗАЦИЈЕ

Post Date: 30/08/2018

ПОЧЕТАК РАДОВА НА УСПОСТАВЉАЊУ ТЕЛЕМЕТРИЈЕ И АУТОМАТИЗАЦИЈЕ

Данас је на водоизворишту у Жеравици озваничен почетак радова на успостављању телеметрије и аутоматизације водоводног система општине Градишка.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић истакао је да укупна вриједност ове инвестиције износи 1.246.000 КМ, од којих се око 400.000 КМ односи на донаторске грантове, а остали износ финансиран је из кредита Европске инвестиционе банке и реализује се у оквиру републичког пројекта “Водовод и канализација” који спроводи Влада Републике Српске.

У том контексту, начелник општине захвалио је Влади и Министарству финансија Српске што су укључили Општину Градишка и градишки “Водовод” у кредитну линију Европске инвестиционе банке, нагласивши да је успостављање телеметрије и аутоматизације веома битно за сигурност система водоснабдијевања на подручју општине.

Аџић је навео да је ријеч о аутоматизацији – даљинском управљању и надзору над свим елементима водоводног система, те да ће након реализације овог пројекта Комунално предузеће “Водовод” имати један од најсавременијих система у региону.

Реализацијом овог пројекта смањиће се губици на водоводној мрежи, чиме ће бити остварени и циљеви из Пројекта општинског, еколошког и економског управљања, у којем учествује Општина Градишка.

Помоћник министра финансија Српске Радмила Михић, која је и шеф тима за управљање пројектом “Водовод и канализација”, рекла је да ће овим пројектом
бити реализоване инвестиције на подручју општине Градишка које се односе на кредитни аранжман Европске инвестиционе банке, Републике Српске и њене 32 локалне заједнице.

“Ово је други уговор који реализујемо у Градишци. Првим смо покушали да ријешимо питања канализационог система, а овим уговором, уз добар однос
Општине са другим донаторима, мислим да ће бити заокружен и водоводни систем”, навела је Михићева.

Према њеним ријечима, то је циљ и Европске инвестиционе банке као главног финансијера, Европске комисије као донатора и Владе Републике Српске као имплементатора ових пројеката.

“Вјерујем да ће и овај уговор бити веома успјешно реализован, с обзиром да имамо озбиљан приступ извођача и однос Градишке према овом пројекту”, рекла је помоћница министра финансија.

Према њеним ријечима, и у другим општинама консултанти су савјетовали увођење скада система, даљинског очитавања и телеметрије водоводног система, јер је циљ да се граде савремени системи којима у наредних 30 година неће бити потребна обнова.

Директор Комуналног предузећа “Водовод” Градишка Сандро Зеничанин рекао је да је овај пројекат наставак активности инвестирања у инфраструктуру водоводног система општине, подсјетивши да је прије два дана започет и пројекат реконструкције водоторња и других елемената система на водоизворишту у Жеравици.

Зеничанин је истакао да ће успостављање телеметрије и аутоматизације омогућити детектовање свих аномалија система водоснабдијевања, како би се могло превентивно дјеловати и радити оперативни планови за реконструкцију и замјену.