ОЗВАНИЧЕН ПОЧЕТАК РАДОВА НА ПРОЈЕКТУ AДАПТАЦИЈE ВОДОТОРЊА

Post Date: 27/08/2018

ОЗВАНИЧЕН ПОЧЕТАК РАДОВА НА ПРОЈЕКТУ AДАПТАЦИЈE ВОДОТОРЊА

Данас је озваничен почетак реконструкције водоторња и доградње изворишта у Жеравици чија је вриједност 1.240.000 КМ.

Почетак радова озваничили су начелник општине Градишка Зоран Аџић и представници швајцарске Амбасаде, УНДП-а, КП “Водовод” Градишка и бањалучке фирме “Хидрокоп”. Пројекат са 920.000 КМ финансира Општина Градишка, а 320.000 КМ су грант средства из два пројекта /ЛИР и МЕГ/ које у БиХ реализује УНДП, а финансирају Влада Швајцарске и ЕУ.

Начелник општине је рекао да ће, осим реконструкције водоторња и пратећих објеката, бити уграђени фреквентни регулатори на пумпама, да би током реконструкције било обезбијеђено директно убризгавање воде у систем и континуирана испорука потрошачима. Он је навео да ће бити уређено још једно извориште, које ће, уз постојеће, обезбиједити довољан капацитет воде за реализацију планова за проширење водоводне мреже у наредних 15 година.

Директор КП “Водовод” Градишка Сандро Зеничанин рекао је да је реконструкција водоторња најкапиталнији пројекат у области водоснабдијевања на подручју Градишке у посљедњих 30 година и да је планирано да радови буду завршени у року од 90 дана. Он је најавио да ће у наредних неколико дана бити уведен још један извођач радова који ће радити комплетну аутоматизацију и телеметрију водоводног система, након чега ће бити могуће пратити све параметре рада водоводног система и више од 600 километара мреже на подручју општине Градишка. Зеничанин је нагласио да је вриједност и овог другог пројекта већа од 1.200.000 КМ.

Службеник Амбасаде Швајцарске у БиХ Срећко Бајић рекао је да је Општина Градишка већ двије године партнер швајцарске Владе у пројекту МЕГ који је усмјерен на побољшање рада локалне управе. Општина Градишка је у стратешким плановима зацртала као приоритет овај пројекат, који је у овој фази концентрисан на услуге водоснабдјевања”, навео је Бајић.

Менаџер пројекта МЕГ Горан Штефатић рекао је да су грантовска средства награда Општини Градишка и “Водоводу”, који су урадили добар посао, испунили услове и добили грант средства од УНДП-а. Тренутно смо у другом циклусу, па ћемо почетком наредне године договорити још један инфрастуктурни пројекат који је у Стратегији развоја општине Градишка”, каже Штефатић.