КУД “КОЗАРА” – ПОСЕБНО ПРИЗНАЊЕ „ЗАПИС” ДОДЈЕЉЕНО НАЧЕЛНИКУ ОПШТИНЕ

Post Date: 27/07/2018

КУД “КОЗАРА” – ПОСЕБНО ПРИЗНАЊЕ „ЗАПИС” ДОДЈЕЉЕНО НАЧЕЛНИКУ ОПШТИНЕ

Игром и пјесмом чланови Културно-умјетничког друштва „Козара” обиљежили су 92. годину постојања Друштва на годишњем концерту који је одржан на љетној позорници Дома културе „Лепа Радић” у Горњим Подградцима. На концерту су наступиле све секције КУД-а „Козара” и гости из КУД-а „Славко Мандић” из Лакташа.
Предсједник КУД-а „Козара“  Немања Панић рекао је да је концерт прилика да чланови покажу нове кореографије и ношњу, али и да прикупе средства за куповину ношњи за најмлађу групу која броји 45 чланова. Он је истакао да су од прошлог годишњег концерта одржани бројни наступи, набављене нове ношње и обновљена просторија у којој се чувају ношње.
Кореограф  КУД-а „Козара“ Небојша  Шиник рекао је да са циљем чувања обичаја поткозарског краја планирају током ове године направити кореографију за „Козарачко коло” као и адекватну народну ношњу.
У сарадњи са КУД-ом „Коловит” задњих неколико мјесеци истражујемо наше Поткозарје, Турјак, Грбавце, Подградце и Јабланицу и на добром смо путу. Имамо ношњу која је стара око 90 година на основу које ћемо шити реплике, а што се тиче обичаја они још увијек живе и познати су нам. Потрудићемо се да направимо кореографије за кола из нашег краја међу којима је најпознатије „Козарачко коло” које је познато по томе што се више пјева него игра,” рекао је Шиник.
Годишњи концерт КУД-а обиљежиле су и додјеле признања и захвалница „пријатељима друштва“ који су помогли рад друштва и набавку ношњи, а посебно признање „Запис“ културно-умјетничко друштво је ове године додијелило начелнику општине Градишка Зорану Аџићу.

Начелник је овом приликом рекао да локална управа води рачуна о очувању традиције и културне баштине и додао да Општина Градишка за културно-умјетничка друштва годишње издваја око 40.000КМ док се за културу издваја око милион КМ. Аџић је истакао да је Дом „Лепа Радић” у Подградцима обновљен у сарадњи Општине и УНДП-а и додао да ће у будућности Дом бити дограђен и осавремењен како би био у потпуној функцији КУД-а али и свих грађана Мјесне заједнице Горњи Подградци.
Културно – умјетничко друштво „Козара” основано је 1926. године и једно је од најстаријих друштава у Републици Српској. Друшво броји 120  чланова који  раде у седам секција, а осим првог ансамбла, оркестра и ветерана имају мушку изворну групу, женску етно групу  и двије секције дјеце са укупно 45 чланова.