ОДРЖАНА 17. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ГРАДИШКА

Post Date: 25/07/2018

ОДРЖАНА 17. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ГРАДИШКА

У сали за сједнице Скупштине општине Градишка данас је одржано седамнаесто редовно скупштинско засједање. Према ријечима начелника општине Градишка Зорана Аџића  најзначајнији, међу 20 тачака дневног реда, био је Извјештај о проведеној финансијској ревизији општине Градишка за прошлу годину.
Начелник општине је рекао да је Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске за овај Извјештај дала мишљење са резервом и нагласио да је указано на значајан искорак локалне управе у реализацији, праћењу  и приказивању стварних стања догађаја.
У протеклих 15 година ово је други пут да је Општина Градишка добила мишљење са резервом док су остали Извјештаји били негативни“, истакао је начелник општине и додао да ће у наредом периоду радити на отклањању недостатака које је Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске навела у Плану мјера  везаним за поменути Извјештај.
Аџић је рекао да су све примједбе  оправдане и реалне и да се велики број примједби односи на активности и инвестиције које су провођене прије 2017.године.
На данашњој сједници Скупштине општине Градишка одборници су усвојили и Акциони план родне равноправности за период 2018-2020 година.
Према ријечима предсједнице Комисије за равноправност полова Скупштине општине Градишка, Ранке Перић-Ромић, овај Акциони план се разликује од претходних јер је акценат стављен на економско оснаживање жена, посебно жена на селу.
Једна од мјера је да се више субвенционишу жене као носиоци пољопривредних домаћинстава и да одређена подстицајна средства буду усмјерена према њима“, истакла је Перић-Ромић и додала да је Акционим планом предвиђено да се посебна пажња посвети унапређењу  жена у области родитељства, спорта, промоцији њихових права у грађанској партиципацији.
Општина Градишка је друга Општина у БиХ и прва у Републици Српској, потписница Европске повеље родне равноправности.
Одборници Скупштине општине Градишка, усвојили су данас и Извјештај о раду Одјељења за инспекције за првих шест мјесеци ове године, Информације о стању у области невладиног сектора, о положају и статусу младих, статусу  и положају националних мањина, о стању у области спорта на подручју градишке општине за 2017.годину.
Усвојена је и Информација о стању објеката и мјерама заштите од поплава на подручју Општине као и Информација о стању у стамбеној области за 2017.годину.