ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА ГРАДИШКЕ И СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ И ОСВЕШТАНЕ СПОМЕН-ПЛОЧЕ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА

Post Date: 11/06/2018

ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА ГРАДИШКЕ И СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ И ОСВЕШТАНЕ СПОМЕН-ПЛОЧЕ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код Централног спомен-обиљежја обиљежено је 26 година од оснивања Лаке пјешадијске бригаде Градишка и 19. Пјешадијске бригаде Србобранске.

Код Централног спомен-обиљежја освештане су и спомен-плоче на којима су исписана имена 611 погинулих бораца.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је постављањем плоча са именима погинулих бораца централни споменик у Градишци добио изглед какав заслужују борци који су уградили животе у темеље Републике Српске.

Он је нагласио да 611 погинулих бораца не смију бити заборављени, да се треба посветити пажња њиховим породицама и обезбједити посао њиховој дјеци.

Ратни командант Прве градишке лаке пјешадијске бригаде генерал Бошко Гвозден подсјетио је да је ова бригада формирана 12. јуна 1992. године, да је своје ратне задатке обавила часно и успјешно и да није изгубила ни педаљ територије. Гвозден је навео да је бригада након оснивања имала 1.500, а у појединим тренуцима и око 7.000 бораца.

ГРАДИШКА, 10. ЈУНА /СРНА/ – Служењем парастоса и полагањем вијенаца код Централног спомен-обиљежја у Градишци је данас обиљежено 26 година од оснивања Прве градишке лаке пјешадијске бригаде и 19. србобранске пјешадијске бригаде.

Градишка бригада учествовала је у пробоју Коридора, на добојском ратишту, Кострешу, Игману, Бјелашници и другим ратиштима широм Републике Српске и бранила је више од 40 километара сјеверне границе на Сави.

У ратним дејствима погинуло је 120 бораца, а 347 је рањено.

Ратни командант 19. србобранске пјешадијске бригаде Милан Вујић рекао је да је ова бригада бранила јужне границе Српске, границу према Бугојну и Травнику, те да је водила борбе и на другим ратиштима, а према оцијени генерала Ратка Младића, била једна од најбољих бригада Војске Републике Српске. Вујић је навео да је у ратним дејствима погинуо 291 борац србобранске бригаде, око 900 је рањено, а животе за Републику Српску дало је и 16 полицајаца и 19 бораца других бригада са подручја општине Србобран /Доњи Вакуф/, чије породице данас већином живе на подручју Градишке.

Обиљежавању 26 година од оснивања градишке и србобранске бригаде присуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, представници републичких институција, Општине Градишка, организација проистеклих из отаџбинског рата, породице погинулих бораца, бројни борци и грађани.

Вијенце на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима у Градишци положиле су делегације Градишке и Србобранске бригаде, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Општине Градишка, Општинске борачке организације, Организације породица погинулих, заробљених бораца и несталих цивила и представници политичких партија.