ИЗВРШЕНА ПРИМОПРЕДАЈА ЦНЦ ТРЕНАЖЕРА

Post Date: 01/06/2018

ИЗВРШЕНА ПРИМОПРЕДАЈА ЦНЦ ТРЕНАЖЕРА

У оквиру пројекта „Партнерство за одрживи трансфер знања локалног економског развоја“ данас је у сали за сједнице начелника општине Градишка извршена примопредаја пет ЦНЦ тренажера за Техничку школу Градишка и три тренажера и софтвера за Стручну и техничку школу Дервента.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић је изјавио да вриједност пројекта износи 207.000 КМ.

„Ђаци који се школују за ЦНЦ техничаре имаће, осим теоретског образовања, могућност практичне обуке на најновијим ЦНЦ тренажерима и излазиће као готови ЦНЦ техничари, а они који ће наставити школовање на Машинском факултету имаће одлично предзнање.
С друге стране стране, у оквиру овог пројекта вршиће се обука професора у Техничкој школи и Машинском факултету, а обављаће се и додатни курсеви заваривања“, рекао је начелник Аџић.

Директорица Стручне и техничке школе Дервента Бранка Јовић рекла је ће ова донација унаприједити практичну наставу из области машинства и обраде метала, односно у занимању техничар ЦНЦ технологија.

„У задње вријеме општина Дервента доживјела је експанзију развоја металне индустрије и овим путем се захваљујем свима онима који су допринијели да овај пројекат заживи и да наша школа учествује. Ми ћемо имати велику корист од овог пројекта, јер ћемо на тај начин ученицима омогућити да практичну и теоретску наставу добију на савремен начин кроз модерну технологију и да као завршени стручњаци из наше школе изађу са правим знањем које ће користити у нашој општини а и шире“, поручује Јовићева.

Техничка школа Градишка би требало да, у склопу овог пројекта, добије по једну ЦНЦ машину од градишких фирми „Тикт мануфактуре“ и ПМП „Јелшинграда“, рекао је Владо Томић директор школе.

„Уз формални систем образовања, Техничка школа је поднијела захтјев за одређену врсту оспособљавања, као што су ЦНЦ програмер, ЦНЦ оператер, али и оспособљавање за различите поступке заваривања. Нова опрема ће сигурно омогућити да људи који су завршили неке друге школе, а који се нису успјели запослити у струци, кроз ово оспособљавање стекну квалитетна знања на основу којих ће моћи да дођу до запослења“, нагласио је Томић.

У овом пројекту, осим Општине Градишка која је водећи апликант, учествује шест партнера а пројекат се реализује у оквиру програма „ПРОЛОКАЛ“, њемачког удружења за међународну сарадњу GIZ.