“ЗДРАВОФЕСТ 2018″ ОКУПИО БРОЈНЕ ИЗЛАГАЧЕ И ТАКМИЧАРЕ

Post Date: 23/04/2018

“ЗДРАВОФЕСТ 2018″ ОКУПИО БРОЈНЕ ИЗЛАГАЧЕ И ТАКМИЧАРЕ

Једанаести фестивал традиционалне гастрономије и културне баштине општине Градишка и окружења “Здравофест 2018” почео је данас у Градишци гастро такмичењем у прављењу ловачког и риболовачког котлића, изложбама традиционалне хране, етно-радова, меда и еко-производа, те културним и забавним садржајима.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је “Здравофест” постао традиционална туристичка манифестација која промовише гастрономију и културну баштину Градишке и окружења.

“Народ који има своју гастрономију и културну баштину има и туристички потенцијал, а Градишка сигурно има шта да понуди туристима. Локална управа и Туристичка организација општине ће радити на промоцији обичаја и традиције овог краја како би што више туриста долазило на подручје општине Градишке, која је на самом улазу у Републику Српску”, навео је начелник Аџић.

Према његовим ријечима, локална управа жели да сарађује са власницима угоститељских објеката и смјештајних капацитета, помогне им да се развијају, буду конкурентни и да могу да угосте туристе из окружења и Европе.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић оцијенио је да се “Здравофест” у Градишци не би могао одржати 11 година да није квалитетна манифестација.

“На овом мјесту видимо много тога квалитетног што ради вриједни народ са овог простора да би побољшао туризам у руралним крајевима. Сигурно да прекогранична сарадња, која је овдје изражена, додатно говори о снази ове манифестације”, каже министар Глухаковић.

Он је истакао да развој туризма може да обезбиједи већи друштвени производ Градишке, али и цијеле Републике Српске, а да “Здравофест” заслужује да буде уврштен у републички календар манифестација.

Глухаковић је напоменуо да је до 4. маја отворен јавни позив за суфинансирање пројеката у туризму и да вјерује да ће дио средстава за ове намјене бити усмјерен за подршку развоја туризма на подручју општине Градишка.

На такмичењу “Златни котлић Градишке” учествовало је 25 екипа, а награђене су по три екипе које су направиле најбољи ловачки и риболовачки котлић.

Једанаести пут на “Здравофесту” котлић је припремала екипа Ловачког удружења “Козара” Подградци, а главни кувар у екипи Душан Борјановић каже да су освајали награде на претходним такмичењима, па је овога пута циљ био учествовати и направити укусну чорбу.

Милош Латиновић, главни кувар Ловачког удржења “Љубија” – секција “Мијска глава”, рекао је да је за добру ловачку чорбу потребно квалитетно месо дивљачи, да се дуго крчка, те да се не експериментише много са зачинима.

На “Здравофесту” своје производе изложило је око 45 удружења, организација, привредних субјеката, установа из Градишке, Козарске Дубице, Приједора, Лакташа, Бањалуке, Српца и општина из Хрватске.

Први пут су се представила и удружења националних мањина Украјинаца, Пољака, Црногораца и Рома, а за пријатну атмосферу побринула су се културно-умјетничка друштва и градишки тамбураши.

Другог дана манифестације, сутра од 12.00 часова у Свадбеном салону “Такси бар” биће приређена гастро изложба здраве хране и традиционалне кухиње, оцјењивање и промоција домаћих ракија, домаћих вина из региона, те пригодан музички програм и етно-изложба.

Манифестацију “Здравофест 2018” организује Туристичка организација, поводом 24. априла Дана општине Градишка, а покровитељ манифестације је Начелник општине.