OTVORENA „IZLOŽBA ČISTIH TEHNOLOGIJA I MODERNIH ENERGETSKIH RJEŠENJA“

Post Date: 20/04/2018

OTVORENA „IZLOŽBA ČISTIH TEHNOLOGIJA I MODERNIH ENERGETSKIH RJEŠENJA“

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić otvorio je danas u Gradišci „Izložbu čistih tehnologija i modernih energetskih rješenja“, koja je priređena u okviru manifestacije četvrti „Energetski dani opštine Gradiška 2018“.

Načelnik Adžić je rekao da je cilj ove manifestacije da se prikažu nova tehnološka rješenja koja se primjenjuju na području opštine Gradiška, ili se planira njihova primjena, a koja utiču na smanjenje potrošnje električne energije i emisije ugljen dioksida, i utiču na očuvanje životne sredine.

On je naveo da građani na izložbi mogu da vide savremenu led rasvjetu koja bi u narednom periodu trebala da bude instalirana umjesto postojeće javne rasvjete u Gradišci.
Adžić je istakao da će prilikom završetka sportske dvorane u ovaj objekat biti instalisana savremena tehnološka rješenja, kao što je foto-naponska elektrana na krovu dvorane, toplotna pumpa za zagrijavanje i hlađenje i led rasvjeta.
Prema njegovim riječima, uz pomoć Vlade Republike Srpske na području Gradiške energetski su obnovljeni objekti gradskih osnovnih škola „Vasa Čubrilović” i „Danilo Borković”, vrtić „Lepa Radić”, započeti su radovi na projektu energetske obnove Osnovne škole „Sveti Sava” u Dubravama, radi se projektna dokumentacija za Osnovnu školu „Petar Kočić” u Novoj Topoli, a postoji potreba za energetskom obnovom i objekata Gimnazije i Tehničke škole u Gradišci.
„Svi moramo da budemo svjesni da moramo smanjivati potrošnju električne i druge energije, kako bi sačuvali životnu sredinu”, naglasio je Adžić.
Sanela Babić koordinator za upravljanje energijom i zaštitu životne sredine opštine Gradiška rekla je da će „Izložba čistih tehnologija i modernih energetskih rješenja“ biti otvorena na ljetnoj sceni Kulturnog centra i sutra, lokalni i gostujući privrednici predstaviće opremu i proizvode koji su u skladu sa čistim energetskim rješenjima, a za pojašnjenja o namjeni i efektima izloženih uređaja biće zaduženi učenici Tehničke škole.

Ona je navela da će drugog dana manifestacije biti održana stručna konferencija na temu „Dobra praksa u upravljanju energijom sa regionalnog i državnih nivoa’’ gdje će stručnjaci iz oblasti energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije sa područja BiH, Republike Hrvatske, Slovenije i Češke Republike govoriti o primjerima dobre prakse u upravljanju energijom u privredi.
U toku ove manifestacije organizovani su i dani otvorenih vrata u preduzeću za proizvodnju namještaja „Nikolić” Gradiška, gdje građani, učenici i privrednici mogu da vide rad preduzeća koje pored recikliranja drvnog otpada iz proizvodnje, hlađenje proizvodnog pogona vrši sistemom toplotne pumpe.

Jedan od izlagača je firma Leding iz Slovenije. Predstavnik ovog preduzeća, Sebastijan Dolamić kaže da će na „Izložbu čistih tehnologija i modernih energetskih rješenja“, zajedno sa kompanijom “Grah lajting”, predstaviti uličnu led rasvjetu. “Sa ovom rasvjetom može se uštediti od 50 do 90 odsto električne energije”, istakao je Dolamić.