ЕНЕРГЕТСКИ ДАНИ ОПШТИНЕ ГРАДИШКА 2018.

Post Date: 21/04/2018

ЕНЕРГЕТСКИ ДАНИ ОПШТИНЕ ГРАДИШКА 2018.

Другог дана манифестације ’’Енергетски дани општине Градишка 2018.’’ одржана је стручна конференција на тему „Добра пракса у управљању енергијом са регионалног и државних нивоа’’ гдје су се стручњаци из области енергетске ефикасности и употребе обновљивих извора енергије са подручја Босне и Херцеговине, Словеније и Чешке Републике својим презентацијама осврнули на примјере добре праксе у управљању енергијом у привреди.
Осим стручне конференције у оквиру Енергетских дана одржана је и ’’Изложба чистих технологија и модерних енергетских рјешења’’ која се организује од 2014. године.
Конференцију је отворио начелник општине Градишка Зоран Аџић који изјавио да ће на конференцији бити презентовано низ интересантних презентација од соларне расвјете до прављења пелета од оног што ми свакодневно у природи бацамо као што су слама, кукурозовина, шибље и други сличан отпад које посматрамо као сировину за стварање зелене енeргије.
Санела Бабић координатор за управљање енергијом и заштиту животне средине општине Градишка рекла је да енергетска ефикасност подразумијева низ мјера које предузимамо, с циљем смањена потрошње енергије, а које при томе не нарушавају захтјеве рада и живота. ’’Сваке године имамо за циљ да промовишемо користи од унапређења енергетске ефикасности, а ове године смо жељели да локалне привреднике повежемо са искуствима и досадашњим радом других стручњака са виших нивоа власти и других држава како би добили информације које им могу користити у развоју личних предузећа’’, рекла је Санела.
Нихад Харбас, консултант за енергетске и климатске промјене БиХ рекао је да постоје могућности финансирања у обновљиве изворе енергије путем заједничких улагања кроз учешће у енергетским задругама, што као крајњи резултат доводи до енергетске неовисности.