ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА И ПРОМОВИСАН АЛБУМ „ГРАЂАНСКА ГРАДИШКА”

Post Date: 24/04/2018

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА И ПРОМОВИСАН АЛБУМ „ГРАЂАНСКА ГРАДИШКА”

Поводом обиљежавања Дана општине у Завичајном музеју Градишка данас је отворена изложба и промовисан албум „Грађанска Градишка” који кроз збирке фотографија и разгледница осликава живот становништва и развијеност дрштвеног живота у овом мјесту од почетка 20. вијека до почетка Другог свјетског рата.
Аутор изложбе и албума, виши кустос историчар Завичајног музеја Бојан Вујчић рекао је да већину ових фотографија и разгледница грађани до сада нису имали прилику да виде, а пронађене су код породица које данас живе или су њихови преци живјели у Градишци.
Вујчић је истакао да је 1941. године прекинут континуитет развоја грађанског друштва у Градишци, када су 52 породице затворене у жицу код бановске болнице и протјерани до Цапрага, а након тога многи и до Београда.
Многи су тада, као што је прото Душан Суботић, платили главом за своје грађанске идеје и улогу међу православним породицама овог краја“, навео је Вујчић.
Према његовим ријечима, осим проте Суботића, вође грађанског друштва у Градишци били су и његови рођаци Мирко, Петар, Тихомир и Светомир Суботић, те Симо, Јово, Владимир и Ђорђе Малић и многи други.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да се, захваљујући аутору изложбе Бојану Вујчићу, директору Завичајног музеја Бојану Вујиновићу и њиховим сарадницима чува идентитет грађанске Градишке из овог периода.
Аџић је истакао да је албум „Грађанска Градишка” вриједан поклон свим делегацијама које посјећују наш град, али и када представници Општине Градишка одлазе у посјете другим градовима.
Градишка може да покаже да је имала развијену културу и друштвени живот, јер су млади људи одлазили на школовање у Грац, Беч и Београд, те враћали се у свој град да би градили грађанску Градишку“, нагласио је Аџић.
У периоду који представља изложба основана су бројна друштва, због чега је Градишка тада носила епитет „Мали Београд”. Изложба ће бити отворена за посјетиоце Завичајног музеја у Градишци наредне двије седмице.