ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ДУШАН СУБОТИЋ, ПРОТО СТРАДАЛНИК“

Post Date: 19/03/2018

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ДУШАН СУБОТИЋ, ПРОТО СТРАДАЛНИК“

У Градишци ће 5. маја ове године, на дан страдања проте Душана Суботића, бити организован цјелодневни програм у оквиру којег ће бити откривен споменик, представљен документарни филм, изложба слика и књига о животу проте Душана Суботића, речено је на данашњој конференцији за новинаре поводом представљања пројекта „Душан Суботић, прото страдалник“.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић рекао је да је Музеј у сарадњи са Општином Градишка, а на иницијативу теолога Дарија Дринића осмислио овај пројекат како би се расвијетлила прошлост проте и народног посланика Душана Суботића. Он је нагласио да се у пројекат укључило више од 100 људи, од потомака до еминентних личности из свијета науке, умјетности и теологије из Републике Српске и Србије.

Начелник општине Градишка, Зоран Аџић рекао је да је Општина Градишка препознала вриједност пројекта и подржала идеју неколицине младих људи да се ода почаст проти Душану Суботићу. Он је истакао да се локална управа на један начин жели одужити породици Суботић и проти који је допринијео томе да је Градишка у оно вријеме добила назив мали Београд.

Идејни творац пројекта, теолог Дарио Дринић је рекао да Градишка треба бити поносна на Суботиће који су оставили немјерљив траг у духовном, националном, друштвеном и привредном животу. Дринић је истакао да је отац проте Душана Суботића био учесник изградње прве варошке цркве и да је прота наставио његов рад и нагласио да је пет пута био биран за народног посланика Краљенине Срба, Хрвата и Словенаца а касније и Краљевине Југославије.

Аутор дугометражног докуметарног играног филма о проти Суботићу Милан Пилиповић рекао је да филм говори о томе ко је био прота, ко су били Суботићи и каква је њихова друштвено-политичка улога у Градишци прије Другог свјетског рата. Он је нагласио да у филму бројни саговорници свједоче о стварању бољих услова живота у Градишци за вријеме проте који је био иницијатор изградње моста на Сави, бројних знаменитих објеката, али је и градитељ повјерења међу људима различитих националности.

Књига и филм о животу и раду проте Душана Суботића након Градишке биће представљени широм Републике Српске и Србије.