ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У БиХ ЛАРС-ГУНАР ВИГЕМАРК У ГРАДИШЦИ

Post Date: 09/03/2018

ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У БиХ ЛАРС-ГУНАР ВИГЕМАРК У ГРАДИШЦИ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ њ.е. Ларс-Гунар Вигемарк рекао је данас у Градишци да је за БиХ кључно да даље напредује у европским интеграцијама, нагласивши да у том процесу треба да учествују сви, јер то није нешто што воде само политички лидери и бирократе.
Вигемарк је нагласио да је циљ јавних дебата о улози локалних заједница у процесу приступања ЕУ, која је данас одржана и у Градишци, то да представници ЕУ од људи из свих сфера живота сазнају више о ситуацији у њиховим срединама јер се знатан дио реформи у процесу усклађивања са стандардима ЕУ реализује на локалном нивоу.
„Градишка је на граници са Хрватском, која је чланица ЕУ. Идуће седмице имамо потписивање споразума о финансирању моста који ће бити грађен у близини Градишке, а који ће допринијети јачању пословних дјелатности, донијети инвестиције, убрзати транспорт и унаприједити контакте између људи”, навео је Вигемарк.
Он је додао да је уочи јавне дебате посјетио и упознао се о раду невладине организације „Мост” у Градишци који укључује и социјално предузетништво.
„Они тако преузимају иницијативу и не чекају да им неко други обезбиједи финансирање. Они су добар примјер нечега што сви треба да разумију, да ЕУ не може попуњавати сваку рупу, било да је ријеч о финансирању или неким другим потребама, него да сви морају преузимати иницијативу“ , истакао је Вигемарк.
Вигемарк је најавио да ће у априлу бити одржан састанак са начелницима и градоначелницима из Републике Српске и Федерације БиХ на којем ће бити ријечи о томе да локалне заједнице имају много добрих пројеката, али немају довољно новца јер улажу много више него што им виши систем враћа.
Начелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је добро да представници ЕУ разговарају са грађанима и да је веома битно што су Градишку препознали као средину која тежи европским вриједностима и која је посљедњих годину дана схватила да мора да буде у функцији својих грађана и привредника.
Аџић је навео да је са Вигемарком разговарао о могућностима модернизације инфрастуктуре, укључивању невладиног сектора и младих у бројне процесе у локалној заједници, те унапређењу средњег образовања и школовању кадрова који су потребни привреди.
Он је додао да је поново покренута прича о измјештању зграде суда из центра општине, изградњи новог моста на Сави и завршетку новог граничног прелаза и царинског терминала, те завршетку обилазнице, завршетку спортске дворане и модернизацији јавне расвјете.
„Имали смо конструктиван састанак са Вигемарком, гдје смо добили и похвале да смо енергична локална управа која има визију шта је потребно грађанима и привредницима општине“, истакао је Аџић.
У Градишци је данас одржана пета јавна дебата о улози локалних заједница, изазовима и могућностима приступања ЕУ, коју у 15 општина и градова БиХ организује Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ у оквиру пројекта “Локална заједница прЕУзима иницијативу”.
Дебата се реализује у оквиру иницијативе канцеларије Специјалног представника ЕУ у БиХ, а окупила је предузетнике, представнике јавне управе, јавних предузећа и организација цивилног друштва те пољопривреднике и стручњаке за економски и одрживи развој локалних заједница.