ОПШТИНА ГРАДИШКА – ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Post Date: 19/03/2018

ОПШТИНА ГРАДИШКА – ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Због топљења великих количина снијега на подручју општине Градишка и у региону, дошло је до пораста водостаја ријеке Саве, на коту од 850 центиметра што је за 120 центиметара изнад коте од ванредне одбране од поплава.
Екипе Штаба за ванредне ситуације општине Градишка у пуној су приправности. Припадници Цивилне заштите бораве на терену, укључујући стална дежурства на свим критичним тачкама. Обезбијеђен је довољан број врећа и наспитног материјала, као и мобилност грађевинских машина.
Иако је водостај на „савском кеју“ испод водостаја из 2014. године из превентивних разлога, постављањем врећа, приступило се затварању свих степеништа на савском кеју.
До излијевања ријеке Саве дошло је у небрањеним подручјима Врбашке, Бистрице и Гашнице, гдје су заплављене викендице и стамбени објекти због чега је у току јучерашњег дана угроженом становништву пружена помоћ у виду евакуисања стоке, допремања воде, хране и чизама.
Савски насип, црпне станице Лиман, Кеј, Доња Долина и Матура су у функцији и под контролом су ЈУ „Воде Српске“. Око црпне станице Доња Долина дошло је до плављења пољопривредних површина.
За све информације као и помоћ у случају заплављења стамбених објеката грађани се могу обратити Одсјеку цивилне заштите Градишка на телефон: 051/ 814-753.