ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О СТИПЕНДИРАЊУ ЗА АКАДЕМСКУ 2017/2018. ГОДИНУ

Post Date: 26/02/2018

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О СТИПЕНДИРАЊУ ЗА АКАДЕМСКУ 2017/2018. ГОДИНУ

У просторијама Општине Градишка, 24. фебруара, уприличено је потписивање Уговора о стипендирању од стране начелника општине Зорана Аџића и студената са подручја градишке општине који су остварили право на стипендију за академску 2017/18. годину.

Том приликом први човјек општине истакао је да ће локална заједница у академској 2017/18. години стипендирати 201 студента и да је у буџету Општине за ове намјене планирано 250.000 КМ.

Начелник Аџић је рекао да је ове године критеријум просјечне оцјене са 8,5 смањен на 8 из разлога што одређени број студената студира на факултетима на којима је наставни план и програм такав да је изузетно тешко достићи просјек оцјена од 8,5 те се с обзиром на то пришло умањењу просјека. Начелник је студентима честитао на постигнутом успјеху нагласивши да је обавеза локалне управе да створи што боље услове да студенти, по завршетку факултета, стечена знања примјене на подручју општине Градишка и Републике Српске.

Општина Градшка из буџета, на годишњем нивоу, издваја око 10 одсто за подршку васпитно образовним установама.

„Око 500.000 КМ издвајамо за материјалне трошкове средњих школа. У 2017. години смо уложили 50.000 КМ у реконструкцију фискултурне сале Средње стручне и техничке школе. Исто толико смо издвојили за обнову два кабинета у Техничкој школи, јер је то улагање у нове профиле и занимања која имају употребну вриједност у Градишци,” рекао је Аџић и додао да локална управа издваја 180.000 КМ за суфинансирање превоза средњошколаца те да води бригу и о најмлађима.

„Издвајање за Предшколску установу „Лепа Радић” је 1.350.000 КМ, а прошле године смо уложили и 40.000 КМ у доградњу објекта вртића на Сењаку“, рекао је Аџић. Начелник је додао да је ове године уведена пракса од које се неће одустати, да се подрже и материјално награде ученици генерације и Вуковци, али и да се на Светосавској академији прогласи и награди најбољи учитељ, наставник и професор.

Студент Електротехничког факултета у Бања Луци Маја Трнинић рекла је да јој много значи општинска стипендија јер, како каже, то је знак да се њено знање и труд цијени. Она је додала да се нада да ће се и након факултета цијенити њено знање и струка и да ће наћи заполење на простору Републике Српске.

Студент Технолошког факултета Љубица Каракаш захвалила се начелнику Аџићу на указаној подршци и истакла да су данас поред новчане подршке студент добили и моралну.