ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ДАН БОРАЦА РС

Post Date: 14/02/2018

ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ДАН БОРАЦА РС

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима данас је обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Дана Борачке организације Републике Српске.

Предсједник Борачке организације општине Градишка Зоран Лазић истакао је да коријени обиљежавања Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и Дана БОРС-а сежу од Првог српског устанка када је 1804. године, у борби против турске окупације, обнављана српска државност.

„Српски народ је и у посљедњем рату, као насљедник слободарске традиције, у темеље Републике Српске уградио животе своја 23.184 борца. Међу њима је и 610 погинулих бораца са подручја Градишке чија ће имена ове године бити исписана на каменим плочама код Централног спомен-обиљежја”, навео је Лазић.

Он је рекао да је поводом обиљежавања овог значајног датума, општинска Борачка организације додијелила једнократне новчане помоћи за 45 бораца, ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца које су предложиле њихове мјесне борачке организације.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да на овај историјски дан сви морају бити посвећени традицији српског народа и да изразе поштовања према онима који су дали своје животе за слободу.

„Општина Градишка показује бољи однос према борачкој популацији него ранијих година. У односу на 2016. годину, у прошлој и овој години обезбијеђено је 14 одсто више средстава за потребе борачке популације. Морамо да развијамо Републику Српску, да отварамо нова радна мјеста и дамо приоритет при запошљавању дјеци погинулих бораца”, истакао је Аџић. Он је навео да је за потребе борачке популације у општинском буџету ове године предвиђено 438.000 КМ.

Вијенце на споменик погинулим борцима из Градишке положили су представници Борачке организације општине Градишка, делегација Општине Градишка те представници Градишке бригаде, 19. Србобранске бригаде, СУБНОР-а, Полицијске управе Градишка, Удружења војних пензионера и друге организације. Обиљежавање Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и Дана Борачке организације Републике Српске, које је организовала општинска Борачка организација, настављено је пригодним програмом у Културном центру Градишка.