СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА – ПРВИ ПУТ ОДАНО ПРИЗНАЊЕ НАЈУСПЈЕШНИЈИМ ПРОСВЈЕТНИМ РАДНИЦИМА

Post Date: 28/01/2018

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА – ПРВИ ПУТ ОДАНО ПРИЗНАЊЕ НАЈУСПЈЕШНИЈИМ ПРОСВЈЕТНИМ РАДНИЦИМА

У Културном центру Градишка одржана је Светосавска академија под називом „Бројаница Светог Саве“ којој је присуствовало више од 500 поштовалаца лика и дјела првог српског светитеља и просветитеља.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић, који је и покровитељ Академије, рекао је да се у Градишци традиционално Академијом обиљежава дан посвећен Светом Сави, личности која је била први архиепископ и оснивач Српске православне цркве, државе и школства.

„Савиндан је и школска слава и ове године смо жељели да истакнемо улогу и значај просвјетних радника. По први пут смо наградили најуспјешније просвјетне раднике који су својим радом обиљежили прошлу годину и то ће постати традиција,“ нагласио је Аџић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је присуствовао Светосавској академији у Градишци, истакао је да је Академија прилика да се присјетимо свих дјела и залагања Светог Саве, али и да се нагласи чињеница да се све више користе страни изрази и запоставља српско писмо ћирилица.

„Када прођемо градовима у Републици Српској и Србији видимо да ћирилице има јако мало и да су ријетки они који су име своје фирме истакли на ћирилици. Зато требамо код дјеце пробудити интерес за читањем књига писаних српским језиком и ћирилицом и треба да српски језик и писмо институционално подржимо“, нагласио је Малешевић.

На Светосавској академији награђени су: наставница разредне наставе из Основне школе „Данило Борковић“ Мира Суботић, наставник предметне наставе из ОШ „Васа Чубриловић“ Драгоја Ђукић и професор стручних предмета у Техничкој школи Срђан Ђукановић.

Учитељица Мира Суботић је рекла да је за њу ова награда велики успјех и признање за рад. Она је истакла да су њени ученици снага која јој не дозвољава да остари и додала да у просвјети ради 37 година и да се још није уморила.

Наставник Драгоја Ђукић рекао је да је он један од једнаких и истакао да му признање за наставника године ласка, јер је то највеће признање које просвјетни радник може добити.

Професор Срђан Ђукановић рекао је да му много значи што су га радне колеге предложиле за најуспјешнијег професора у 2017. години и истакао да су му највеће признање за његов рад бивши ученици који су данас његове радне колеге, професори на факултету и успјешни мајстори у предузећима.

Професорица Радана Вила Станишљевић која је аутор Академије говорила је бесједу “Бројаница”. У програму Светосавске академије учествовали су ученици основних и средњих школа са подручја Градишке, хор ОШ „Данило Борковић“ под диригентском палицом Светлане Паунеску, ученици Основне музичке школе „Бранко Смиљанић“, глумци „Град позоришта“ из Градишке и богослов Бобан Ковачевић, инструменталиста на хармоници Славиша Мајданац и сопран Миња Шукало.

Академији су присуствовали представници Српске православне цркве општине Градишка, представници републичке и општинске власти, директори образовно-васпитних установа и просвјетни радници са подручја општине, представници других установа и предузећа и бројни грађани.