ПОБЈЕДНИК У ПЛИВАЊУ ЗА ЧАСНИ КРСТ РАЈКО ЛАЈИЋ

Post Date: 19/01/2018

ПОБЈЕДНИК У ПЛИВАЊУ ЗА ЧАСНИ КРСТ РАЈКО ЛАЈИЋ

Рајко Лајић из Градишке побједник је богојављенског такмичења у пливању за Часни крст, које је данас након 78 година одржано на ријеци Сави у Градишци.

Лајић је рекао да је Божијом вољом до крста допливао први и додао да је награда коју је добио награда за све учеснике који су храбро пливали у хладној ријеци Сави.

Побједнику је златник уручио начелник општине Градишка Зоран Аџић који је том приликом рекао да је, у складу са традицијом и обичајима српског народа, први пут послије Другог свјетског рата Српска православна црквена општина Градишка организовала Богојављенско пливање за Часни крст које ће локална управа подржати и у наредним годинама.

Архијерејски намјесник градишки протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић рекао је да су у пливању за Часни крст учествовала 33 младића. Он се захвалио учесницима и бројним вјерницима што су данас послали поруку из Градишке да је српски православни народ окупљен око своје вјере и цркве и да његује обичаје и традицију.

Прије пливања за Часни крст у храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци је служена Литургија, након чега је литија кренула до Кајак клуба, гдје су свештеници Српске православне цркве обавили освештање водице.