ОДРЖАН СЕМИНАР ЗНАКОВНОГ ЈЕЗИКА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ЈАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА – ПРВИ НИВО

Post Date: 04/12/2017

ОДРЖАН СЕМИНАР ЗНАКОВНОГ ЈЕЗИКА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ЈАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА – ПРВИ НИВО


Поводом 3. децембра Међународног дана особа са инвалидитетом, Координациони одбор организација особа са инвалидитетом са подручја Градишке организовао је данас у Културном центру округли сто на тему „Положај особа са инвалидитетом у нашем друштву“, на коме је презентован пројекат „Семинар знаковног језика за запослене у јавним институцијама – први ниво“ те полазницима семинара уручена увјерења о положеном испиту семинара знаковног језика.
Предсједник Координационог одбора, Љубинка Радонић-Злојутро, истакла је да је округли сто организован с циљем промоције могућности особа са инвалидитетом, скретања пажње друштва на проблеме са којима живе ове особе, као и да, превазилазећи предрасуде, њихов живот учинимо лакшим и једноставнијим.“Велики проблем је незапосленост наших чланова”, истакла је Злојутро и додала да Општина Градишка финансирајући рад Удружења чини њихов живот лакшим. Љубинка Радонић-Злојутро, рекла је да је на округлом столу презентован пројекат „Семинар знаковног језика за запослене у јавним институцијама – први ниво“ и свим полазницима семинара уручена уверења о положеном испиту те договорене активности за наставак обуке. Она је навела да је наведени пројекат финансиран грантом Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине а у сарадњи са Савезом глувих и наглувих Републике Српске и Општином Градишка. „Циљ пројекта био је допринијети смањењу комуникацијске баријере између глувих грађана који комуницирају искључиво знаковним језиком и шалтерских службеника јавних институција и боља инклузија глувих лица у друштвену заједницу“, рекла је Радонић- Злојутро.

Десетодневну обуку за знаковни језик у Градишци похађало је укупно 19 кандидата из 5 јавних институција углавном шалтерских службеника и сви су успјешно положили испит пред комисијом Савеза глувих и наглувих Републике Српске.
Инструктор семинара Дубравка Остојић, предсједница Савеза глувих и наглувих Републике Српске и експерт за знаковни језик, истакла је да је семинар веома квалитетно организован, те да су кандидати савладали основе знаковног језика, абецеду, генералне знаке и увод у комуникацију на различите теме.
Начелник општине Градишка, Зоран Аџић, истакао је да су у буџету општине Градишка у 2017.години планирана значајна средства за поједине организације особа са инвалидитетом и додао да су Нацртом буџета за 2018. годину повећана средства за помоћ инвалидним особама.
Желимо да дамо значај удружењима која окупљају ову популацију становништва и да се уз нашу помоћ интегришу у друштву, у оквиру наше локалне заједнице”, рекао је Аџић и додао да ће Општина Градишка и у наредном периоду пратити њихове потребе и захтјеве.
На подручју Градишке општине активно дјелује осам Удружења која окупљају особе са инвалидитетом.