ОРГАНИЗОВАН ПРИЈЕМ ЗА ТИМ „ХЕПОБ“ УДРУЖЕЊА ИНОВАТОРА ГРАДИШКА

Post Date: 26/12/2017

ОРГАНИЗОВАН ПРИЈЕМ ЗА ТИМ „ХЕПОБ“ УДРУЖЕЊА ИНОВАТОРА ГРАДИШКА


Начелник општине Градишка Зоран Аџић организовао је данас пријем за чланове тима „Хепоб“, Удружења иноватора Градишка који су на овогодишњем такмичењу за најбољу иновацију Републике Српске освојили прво мјесто за изум хидроелектричног прекидача бојлера који спречава струјне ударе. Током пријема, Аџић и предсједник Удружења иноватора Градишка Далибор Роквић потписали су уговор о уступању канцеларије за рад овог удружења.
Најављено је да ће за Удружење иноватора у општинском буџету за наредну годину бити обезбијеђен грант од 5.000 КМ.
Начелник Аџић је рекао да је локална управа исказала разумијевање за потребе градишких иноватора, који су битан сегмент за развој друштва, а све с циљем да теоретске и техничке иновације буду стављене у употребу.
Задњим успјехом и првом наградом на такмичењу у Источном Сарајеву, градишки иноватори су препознати у оквирима Републике Српске, БиХ и Србије и представили су, не само себе, него и општину Градишка”, рекао је Аџић.
Роквић је рекао да Удужење постоји од 2007. године и да су његови чланови учествовали на бројним такмичењима и освајали запажене резултате, а да је посљедња награда круна досадашњег рада.

Члан побједничког тима иноватора из Градишке Драган Буњевац каже да је иновација, на којој су радили годину дана, веома једноставна и да ће спријечити многе смртне случајеве који настају усљед струјног удара у бојлеру.

Принцип иновације је такав да када се пусти топла вода систем то препознаје и гаси електричну мрежу у бојлеру у истом тренутку, а након кориштења топле воде систем враћа електричну мрежу у почетно стање“, рекао је Буњевац.
Да би се ова иновација нашла на тржишту, каже Буњевац, потребно је да институти испитају патент и потврде да је сигуран за кориштење. Буњевац додаје да је ХЕПОБ освојио прву награду на овогодишњем ИНОСТ-у која представља признање за рад али и један филтер кроз који пролази иновативна идеја до коначне препоруке за улагање у развој и комерцијализацију иновативног производа. Такмичење за најбољу технолошку иновацију Републике Српске још је један од филтера на путу до комерцијализације производа.
У побједничком тиму иноватора „Хепоб“, осим Буњевца били су и Ратко Васић, Александар Глувић, Александар Чичић и Сергеј Вуковић.