ОТКРИВЕНА КОМПОЗИЦИЈА „БАЛЕТ У СТАКЛУ“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ГРАДИШКА

Post Date: 18/12/2017

ОТКРИВЕНА КОМПОЗИЦИЈА „БАЛЕТ У СТАКЛУ“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ГРАДИШКА


Умјетничка композиција „Балет у стаклу” академског сликара Борислава Прпоша свечано је откривена у Културном центру и представљена градишкој јавности.
Балет у стаклу“ представља реплику композиције „Балет” која је некада красила „Плаву салу” Дома културе у Градишци, а која је изгоријела у катастрофалном пожару 2005. године.
Аутор композиције, Борислав Прпош рекао је да је увијек покушавао да буде изворан и да је зато одлучио да направи ово дјело што је, како каже, био прилично тежак посао. Он је додао да је приликом рада много стријепио да ли ће успјети јер и најмања грешка угрожава дјело. „“Балет у стаклу” је моје последње дјело јер рад захтјева пуно пажње и концентрације, а ја са свим теретом који сам поднио у животу, не могу више улазити у такве “окршаје””, истакао је Прпош.
Историчар умјетности, Синиша Видаковић рекао је да је Прпошево дјело јединствено и да представља комбинацију апстрактних плоха и фигуративног сликарства. Он је нагласио да је Прпош иновирао технику рада у стаклу која је компликована гледајући на конструкцију и подлогу на којој се ради. Видаковић је истакао да се Борислав Прпош ухватио у коштац са стаклом као нестабилном материјалом и успио да извуче оно најбоље из њега створивши један аутентичан и посебан израз.
Начелник општине Градишка, Зоран Аџић рекао је да је Градишка „Балетом у стаклу” обогаћена за још једно умјетничко дјело и додао да је, враћањем ове композиције, комплетиран умјетнички садржај Културног центра Градишка.
Први човјек општине изразио је увјерење да ће ова композиција бит веома запажена и да ће створити нову димензију културне баштине општине Градишка.