ОБИЉЕЖЕН ДАН МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ТУРЈАК

Post Date: 18/12/2017

ОБИЉЕЖЕН ДАН МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ТУРЈАК


Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежја погинулим борцима Народно-ослободилачког рата и жртвама фашистичког терора Другог свјетског рата и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Турјаку је 16. децембра обиљежен Дан мјесне заједнице и Дан ослобођења Турјака у Другом свјетском рату и 76 година од прве партизанске акције на подручју Градишке.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да на овај дан треба да се сјетимо часне историје и храбрости народа овог краја и одамо почаст жртава у свим протеклим ратовима на овим просторима.
Општина Градишка је друга у Европи по броју жртава у Другом свјетском рату, у односу на број становника. Страдало је око 14.000 бораца и цивила. Они су дали своје животе да би ми данас уживали у слободи и могли да градимо и развијамо Турјак, Градишку и Републику Српску. Наша обавеза је да то никад не заборавимо”, нагласио је Аџић.
Учесник Народно-ослободилачког рата Милош Станишљевић из Турјака рекао је да се и данас сјећа 16. децембра 1941. године када је ослобођен Турјак и нагласио да је у Турјаку била чета од 140 бораца, а данас су жива само тројица. Он је нагласио да је овај датум значајан не само за становнике Турјака, већ читаве општине, посебно за младе генерације, како би сјећање на невино страдале вјечно живјело међу народом.
За вријеме Другог свјетског рата на простору Турјака страдало је више од 1.500 цивилних жртава и бораца, од чега је 400 жртава дјеце млађе од 14 година.
Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежја у Турјаку положили су представници Општине Градишка, ОО СУБНОР-а, представници Мјесне заједнице Турјак, Борачке организације општине Градишка, Мјесне борачке организације и представници Удружења војних пензионера.