НОВИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА ЗА ГРАДИШКУ

Post Date: 03/10/2017

НОВИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА ЗА ГРАДИШКУ

Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула и начелник општине Градишка Зоран Аџић обишли су данас градилиште новог Царинског терминала и будућег новог Граничног прелаза Градишка.
Џакула и Аџић су изразили задовољство динамиком извођења радова, обзиром да ће изградња новог Граничног прелаза и Царинског терминала, која ће укупно коштати око 24 милиона марака, бити завршена до краја марта наредне године.
Џакула је истакао да ће након завршетка радова Гранични прелаз и Царински терминал у Градишци, са свим садржајима које треба да има савремени објекат ове врсте и површином од 110.000 квадратних метара, бити најмодернији и највећи у БиХ.

Почетком априла наредне године све царинске службе у Градишци би требало да пређу на овај Гранични прелаз, с тим да би, обзиром да мост на Сави није изграђен, улаз у Градишку остао на истом мјесту а комплетна процедура царињења би се обављала на новом терминалу”, рекао је Џакула.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, истакао је да са новим граничним прелазом и царинским терминалом Градишка има велику перспективу у свом привредном и индустријском развоју.
Овај гранични прелаз је значајан за грађане Градишке јер неће бити великих гужви у граду а путници који пролазе носиће Градишку у лијепом сјећању јер ће избјећи заморне гужве и чекања на граници”, рекао је Аџић.
Он је додао да је Општина Градишка у близини новог граничног прелаза планирала изградњу привредне зонеЛиман”, која ће бити привредна зона од интереса за Градишку, али и Републику Српску и БиХ.

Шеф Одсјека за управљање и одржавање објеката Управе граничних прелаза УИО БиХ Дубравко Родић, навео је да ће нови гранични прелаз у Градишци бити оно чемо тежи УИО БиХ, “да царинска испостава и прелаз буду на једном мјесту, на коме ће бити завршаване све процедуре“.
Царинска испостава имаће све инспекцијске службе и један од најсавреманијих објеката ветеринарске инспекције, гдје је предвиђен карантин за живу стоку и сви остали потребни садржаји”, додао је Родић.
Током обиласка објеката граничног прелаза и царине, Џакула и Аџић су констатовали да ће нови Гранични прелаз у Градишци имати потпуну функционалност тек након изградње новог моста на Сави.