КП „ВОДОВОД“ ДОНИРАНА ОПРЕМА ВРИЈЕДНА 30.000 КМ

Post Date: 16/10/2017

КП „ВОДОВОД“ ДОНИРАНА ОПРЕМА ВРИЈЕДНА 30.000 КМ

Комуналном предузећу „Водовод“ Градишка донирана је опрема за мјерење потрошње и губитака на водоводној мрежи у вриједности од 30.000 КМ, у оквиру „МЕГ“ пројекта, који спроводи УНДП, а финансира Влада Швајцарске.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић, рекао је да је циљ „МЕГ“ пројекта да Комунално предузеће „Водовод“ буде самоодрживо и смањи губитке у систему водоснабдијевања. Он је похвалио рад руководства овог предузећа и истакао да учешћем у „МЕГ“ пројекту „Водовод“ може да обезбиједи и друге донације.

Вршилац дужности директора КП „Водовода“ Сандро Зеничанин, појаснио је да се на дониране мјераче протока воде могу уградити модули за даљинско очитавање, који ће бити набављени путем пројекта који „Водовод“ реализује у сарадњи са Европском инвестиционо-развојном банком.

„Све ћемо увезати у један систем и моћи ћемо свакодневно пратити гдје су највећи губици на водоводној мрежи, како бисмо их што прије санирали. Тренутно градишки водовод има процијењене губитке у систему водоснабдијевања од 56 одсто, а циљ је да до краја наредне године гибици буду испод 30 одсто“, нагласио је Заничанин.

Он је додао да у предузећу очекују и опрему вриједну око 120.000 КМ, која ће бити донација Владе Јапана, а омогућиће откривање микролокација на којима се стварају губици на водоводној мрежи.

Представник УНДП-а Дамир Муслић, навео је да се „МЕГ“ пројекат спроводи у 18 локалних заједница у БиХ и да осим унапређења рада водоводних предузећа има за циљ да унаприједи рад локалних управа и припреми их за законодавне реформе.