БРЖЕ И ЛАКШЕ ДО ДОЗВОЛА У ОПШТИНИ ГРАДИШКА-ПРЕЗЕНТОВАН ПРОЈЕКАТ „LIFE“

Post Date: 26/09/2017

БРЖЕ И ЛАКШЕ ДО ДОЗВОЛА У ОПШТИНИ ГРАДИШКА-ПРЕЗЕНТОВАН ПРОЈЕКАТ „LIFE“


Презентовани резултати реформи проведених Пројектом LIFE, Инвестициони профил и Е-регистар Општине Градишка; Уштеде око 190.000 КМ годишње уз просјечно скраћење времена рјешавања захтјева за 26,6%.
У Општини Градишка, данас су у присуству високих делегација Групације Свјетске банке и Британске амбасаде у Босни и Херцеговини промовисани резултати Пројекта привлачења инвестиција и унапређења пословног окружења – LIFE, чиме је уједно означен и завршетак имплементације кључног дијела активности Пројекта LIFE који у Општини Градишка проводе Групација Свјетске банке и Британска амбасада.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, истакао је да је ријеч о Пројекту који је у Градишци започео у децембру 2016. године с циљем да се Општинска управа, односно општинске процедуре и поступци прилагоде и приближе грађанима и привредницима општине Градишка. Начелник Аџић је рекао да је Општина Градишка од свих учесника прва успјешно завршила овај пројекат и да је постигнуто све оно што је и предвиђено.
Убрзали смо своје административне процедуре и поступке и приближили их грађанима и привредницима, скратили смо вријеме издавања неопходних докумената“, истакао је Аџић и додао да је уведен Електронски -регистар Општине Градишка. Е-регистар, према ријечима Аџића, омогућава преузимање одговарајућих образаца и захтјева, што такође поједностављује и убрзава цјелокупан процес интеракције општинских служби, привредних субјеката и грађана општине Градишка.
Начелник Аџић је нагласио да је, у оквиру овог Пројекта уведен једношалтерски систем пословања у сектору урбанизма и грађења. Реализацијом ове активности пројекта LIFE, грађани и привредници Градишке сада не морају лично да одлазе на 12 различитих мјеста да би сакупили 21 мишљење и сагласност од институција и комуналних предузећа с циљем добијања грађевинске дозволе. Аџић је истакао да су потписани споразуми о сарадњи са свим комуналним, инфраструктурним предузећима на подручју Општине и установама и институцијама Републике Срспке, како би убрзали процедуре издавања неопходних докумената. Као резултат проведених реформи, осим ефикасније и ефективније управе, Општина Градишка је снизила висину административних такси и до 40 одсто за одређене услуге: „На овај начин локална управа оставља, на годишњем нивоу око 190 000 КМ градишким привредницима који могу та средства да реинвестирају“, истакао је Аџић и додао да су за 26,6 одсто скраћени рокови издавања неопходне документације, а све са једним циљем да се Градишка, на мапи Свјетске банке, представи као простор који је заинтересован за инвестирање, како домаћих тако и ино партнера.
Пројект менаџер Групације Свјетске банке Тарик Шаховић, рекао је да је у рекордном року завршен веома обиман и комплексан посао и истакао да је препознао спремност општине за реализацију овог Пројекта.“Овдје нико не говори о плановима општине Градишка већ о стварима које су урађене, а урађено је много”, истакао је Шаховић и додао да је, на основу досадашњег рада и брзине којом је овај Пројекат реализован, сигуран да постоји велика спремност да се иде у правцу привлачења инвестиција.
Програм менаџер Британске Амбасаде у Сарајеву Петер Томас, рекао је да је LIFE Пројекат један од најважнијих пројеката за Британску амбасаду у оквиру њеног програма за добро управљање и руковођење и додао да је у разговору са својим колегама и начелником Аџићем закључио да је овај Пројекат веома успјешно имплементиран у Градишци.
Томас је истакао да пројекат LIFE нуди много могућности и прилика за реформе које су смислене и оправдане .”Посвећеност и ријешеност начелника Аџића и његових сарадника допринијели су да овај процес иде релативно директно, али не сматрам да је тај процесс био на било који начин једноставан”, истакао је Томас и додао да LIFE пројекат представља само почетак овог цјелокупног процеса унапређивања пословног окружења и омогућавања привлачења инвестиција и даљег привредног развоја на подручју градишке општине.

Резултати реформи проведених Пројектом LIFE

Као један од резултата LIFE пројекта данас је у Општини Градишка, презентован Електронски регистар Општине Градишка, путем којег грађани и привредници, али и сви они који желе да послују у нашој општини, брзо и једноставно, могу да сазнају којем општинском органу подносе жељени захтјев, коју документацију треба да приложе, те колико ће поступак коштати и у којем року ће бити ријешен. Е-регистар омогућава преузимање одговарајућих образаца и захтјева, што такође поједностављује и убрзава цјелокупан процес интеракције општинских служби, привредних субјеката и грађана општине, а доступан је сваки дан од 0 до 24 часа на званичној wеб страници Општине http://www.opstina-gradiska.com.
Градишка данас има унапријеђен систем сервисирања инвеститора по принципу „све на једном мјесту“, а један од најважнијих алата информисања инвеститора о потенцијалним приликама је свакако и Инвестициони профил Општине Градишка који сублимира све информације потребне инвеститорима, укључујући и конкретне локације, њихове потенцијале и конкурентске предности, те какву подршку инвеститор може да очекује у процесу реализације инвестиције. Пројектом LIFE подржан је и рад Привредног савјета путем којег су локални привредници институционално укључени у дијалог са општинском администрацијом, те активно учествују у процесу креирања рјешења за унапређење пословног окружења у својој општини.
Поред тога, склапањем споразума са јавним институцијама и комуналним предузећима Општина Градишка је створила услове за значајно поједностављење процеса издавања грађевинске дозволе, те увела једношалтерски систем пословања у сектору урбанизма и грађења. Реализацијом ове активности Пројекта LIFE, грађани и привредници Градишке сада не морају лично да одлазе на 12 различитих адреса да би сакупили 21 мишљење и сагласност од институција и комуналних предузећа с циљем добијања грађевинске дозволе. Овом реформом инвеститор ће морати лично посјетити само 4 институције да би прибавио укупно 7 докумената, а све остало ће, по поднесеном захтјеву, Општина прибављати у њихово име по службеној дужности.
Проведеним реформама Општина Градишка ће грађевинску дозволу издавати у року 5 дана од подношења комплетног захтјева укључујући и сагласности које Општина прибавља по службеној дужности, а што је до сада трајало 15, локацијске услове за 7 дана, употребну дозволу за 15 дана умјесто досадашњих 31 дан, заузимање јавне површине и истицање рекламе дуж локалних и градских улица за 5 умјесто досадашњих 30 дана. Укупно вријеме потребно за рјешавање поступака је у просјеку скраћено за око 26,6% у односу на раније потребно вријеме. Као посебан подстицај успостављању нових привредних субјеката, а у склопу реализације датих препорука Пројекта LIFE, Општина Градишка је укинула плаћање таксе за прву регистрацију предузетника, те на тај начин исказала интерес и подршку новим предузетницима. Важно је нагласити да се рјешења о регистрацији предузетника Општина доноси у року 2 дана.
У циљу јачања транспарентности према инвеститорима, од данас, на званичној интернет страници Општине Градишка доступна је и ажурна листа општинских подстицаја, која омогућава благовремено информисање и равноправну утакмицу између свих привредних субјеката у градишкој општини, што је значајан искорак у унапређењу транспарентности и правне безбједности у раду општинске администрације.
Као резултат проведених реформи, осим ефикасније и ефективније управе, Општина Градишка је снизила висину административних такси и до 40% за одређене услуге, те ће на овај начин вратити локалној заједници око 190.000 КМ годишње, које се потенцијално могу реинвестирати, што имплицира да су индиректне користи многоструко веће. С друге стране, странке ће у просјеку за 26,6% брже добијати одговоре администрације, што представља значајно убрзање и унапређење ефикасности у раду општинске администрације. Уштеде у новцу и времену проистичу из елиминације докумената или њиховог прибављања по службеној дужности, промјене форме докумената, смањења административних такси те скраћења времена потребног за комплетирање и рјешавање потпуног захтјева инвеститора.