У БРЕЗИК ЛАМИНЦИМА ОДРЖАН 11. ПЕТРОВДАНСКИ САБОР ФОЛКЛОРА

Post Date: 13/07/2017

У БРЕЗИК ЛАМИНЦИМА ОДРЖАН 11. ПЕТРОВДАНСКИ САБОР ФОЛКЛОРА

2017jul26_petr_naslovna

Наступима четрнаест културно-умјетничких друштава са подручја Градишке, Бањалуке, Лакташа, Костајнице, Мркоњић Града, Рибника, Приједора, Пелагићева и Шипова, у Бразик Ламинцима синоћ је завршен 11. Петровдански сабор фолклора.

Замјеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић, рекао је да је Општина Градишка подржала Петровдански сабор фолклора и изразио захвалност КУД-у „Дукати“ и Мјесној заједници Бразик Ламинци на организацији ове манифестације.

„Петровдански сабор фолклора постао је традиционална манифестација и заиста је лијепо присутвовати и видјети велики број учесника и дјецу која игром чувају нашу традицију, а уз то се и друже. На овај начин чувамо традицују и окупљамо народ, пружамо људима могућност да се у овим тешким временима опусте уз игру и пјесму“, рекао је Жмирић.

Предсједник КУД-а „Дукати“ из Брезик Ламинаца Ранко Цумбо, навео је да је током два дана на Петровданском сабору наступило 25 културно-умјетничких друштава са подручја Градишке и сусједних општина, а да су из оправданих разлога учешће на сабору отказала друштава из дијаспоре и Србије.

2017jul26_petr_01

Цумбо је истакао да кроз Петровдански сабор фолклора настоје да очувају традицију и обезбиједе дјеци и члановима КУД-ова да се друже и склапају нова пријатељства.

Он се захвалио и чланицама Удружењу жена „Бреза“ из Брезик Ламинаца које сваке године значајно учествују у организацију Петровданског сабора и помажу рад КУД-а „Дукати“, које има око 60 активних чланова.

Завршним наступима 11. Петровданског сабора фолклора претходио је гастрофест и дефиле учесника, а првог дана сабора, осим наступа културно-умјетничких друштава, организовано је и традиционално машалање.

Манифестацију су, осим Општине Градишка, подржали Кабинет предсједника Републике Српске, општинска Туристичка организација и спонзори.