У ДОЊИМ ПОДГРАДЦИМА СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ

Post Date: 21/07/2017

У ДОЊИМ ПОДГРАДЦИМА СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ

2017jul26_par_dp_naslovna

У Мјесној заједници Доњи Подградци данас је служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, борцима Народноослободилачког рата /НОР/ и жртвама фашистичког терора из ове мјесне заједнице.

Вијенце и цвијеће на споменик за 12 погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и спомен-плочу за 50 бораца НОР-а и 390 жртава фашистичког терора положили су представници Општине, Борачке организације, СУБНОР-а и мјесне заједнице.

Замјеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић, рекао је да сваке године мјештани Доњих Подградаца, са Општином и Борачком организацијом, организују парастос и на тај начин одају почаст и захвалност онима, који су уградили животе у темеље отаџбине.

2017jul26_par_dp_01

Жмирић је истакао да ће Општина у складу са својим могућностима помоћи да се ове или наредне године заврши спомен-комплекс у Доњим Подградцима.

„Прошле године је завршен споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, потребно је завршити споменик жртвама из Другог свјетског рата и на њега пренијети плоче са уклесаним именима, које се сада налазе на друштвеном дому”, рекао је Жмирић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Градишка Милован Гагић истакао је да је значај одржавања помена свим погинулим борцима и жртвама велики, али да све што се уради није довољно да би им се исказала дужна захвалност.

Предсједник Мјесне заједице Доњи Подградци Михајло Малешевић подсјетио је да двадесет година организују помен, те да је управо ту постављена једна од првих спомен-плоча погинулим борцима из претходног рата.

Поводом православног празника Прокопа у Доњим Подградцима одржава се и традиционални народни збор и Меморијални фудбалски турнир „Прокоп 2017“.