ОДРЖАНА ЕТНО МАНИФЕСТАЦИЈА „РОГОЉСКА ЖЕТВА 2017“

Post Date: 24/07/2017

ОДРЖАНА ЕТНО МАНИФЕСТАЦИЈА „РОГОЉСКА ЖЕТВА 2017“

2017jul24_rog_zetv_naslovna

Осму годину заредом на имању Саве Васиљевића у Рогољима одржана је етно-манифестација у славу жетве, жита и хљеба „Рогољска жетва 2017“, која има за циљ очување обичаја и традиције Лијевча поља и Поткозарја.

2017jul24_rog_zetv_01

Бројни посјетиоци имали су прилику да виде како се некада у Лијевче пољу жела пшеница српом, косом, коњском косачицом и самовезом, те вршидбу на гувну вршалицом и комбајнима. Рогољску жетву су употпуниле и изложбе етно експоната, пољопривредне механизације, традиционалних јела, дефиле коња и фијакера и пригодан културно-умјетнички програм. Организовано је и такмичење у кошењу и везању жита, као и бацању камена са рамена и пиризању.

2017jul24_rog_zetv_02
„Рогољској жетви” присуствовали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић и његов помоћник Борис Пашалић, начелник општине Градишка Зоран Аџић и други представници локалне власти.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, истакао је да је „Рогољска жетва” манифестација која представља нешто посебно за Лијевче поље и шире и далеко је више од саме жетве.

2017jul24_rog_zetv_03

„Она представља и све оне вриједности које су постојале на овом подручју у прошлости, афирмише неке нове околности којима се стреми у развоју овог и ширег подручја”, нагласио је министар Мирјанић, обраћајући се окупљеним посјетиоцима „Рогољске жетве”.

Мирјанић је рекао да ће Влада Републике Српске, узимајући у обзир карактер ове манифестације, подржавати „Рогољску жетву” и у будућности, уз сугестију да буде проширена и другим садржајима који су важни за његовање традиције и обичаја овог подручја.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић, рекао је да је „Рогољска жетва” прилика да се грађани присјете традиције и виде како се некада привређивало на овим просторима.

2017jul24_rog_zetv_04

„Имамо прилику да видимо старе експонате и да се присјетимо начина живота од прије 50 или 100 година, видимо стару механизацију и средства за рад. Ово је и јединствена шанса за туристичку понуду Градишке и прилика да разговарамо о руралном развоју наших села и подстицању пољопривредне производње с циљем да наша села опстану”, рекао је Аџић.

Начелник Аџић је нагласио да Градишка и Република Српска имају перспективу, а организатори и они који подржавају „Рогољску жетву” морају се потрудити да постане републичка манифестација.

Домаћин „Рогољске жетве” Саво Васиљевић, истакао је да је сваке године ова манифестација све боља и посјећенија.

2017jul24_rog_zetv_05

„Драго ми је што долазе и млади људи да виде како се некада радило, а старији да се присјете старих времена. Вјерујем да омладина када види „Рогољску жетву“ неће хрлити вани јер има хљеба и код нас, да се може радити и живјети на селу, у својој земљи и са својим народом”, рекао је Васиљевић.

„Рогољску жетву 2017” подржали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, Влада Српске, Општина Градишка и спонзори.

2017jul24_rog_zetv_06