ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ МЕМОРИЈАЛНИ ЗБОР У РОГОЉИМА

Post Date: 31/07/2017

ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ МЕМОРИЈАЛНИ ЗБОР У РОГОЉИМА

2017jul31_mem_zbor_rog_naslovna

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у спомен-комплексу у Рогољима јуче је одана пошта погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, борцима Другог свјетског рата, народном хероју Стевану Дукићу, жртвама фашистичког терора, те Солунским борцима из овог краја.

2017jul31_mem_zbor_rog_01

Том приликом, начелник општине Градишка, Зоран Аџић, истакао је да је спомен- комплекс у Рогољима примјер страдања српског народа од Првог свјетског рата, на Солунском фронту, до Одбрамбено-отаџбинског рата.

„Дати су многи животи како би ми данас имали Републику Српску. О страдању Срба овог краја много говори примјер породице Мајданац. У спомен-комплексу уклесана су имена дједа и унука”, рекао је начелник Аџић и додао да је битно да млади његују традицију и сјећање на све оне који су положили своје животе да би нама данас било боље као и да уче о историји нашег народа како би наставили у будућности да граде Републику Српску.

2017jul31_mem_zbor_rog_02

Стојан Мајданац, отац погинулог борца Одбрамбено-отаџбинског рата и син погинулог борца Народно-ослободилачког рата каже да је његова судбина тешка. “ Онај рат ми је узео оца и одрастао сам у Ђачком дому “Лепа Радић” у Градишци. Посљедњи рат ми је узео сина који је имао тек  21 годину”, истакао је Мајданац и додао да је Предсједник Републике Српске постхумно одликовао његовог сина што му је само мало ублажило неизмјерну бол.

2017jul31_mem_zbor_rog_03

На спомен-обиљежја, вијенце су положили породице погинулих бораца, начелник и замјеник начелника општине Градишка, Зоран Аџић и Огњен Жмирић, начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, Радомир Пјанић, те представници СУБНОР-а, општинске и мјесне Борачке организације, Организације породица заробљених и погинулих и несталих цивила и мјесне заједнице Рогољи.

2017jul31_mem_zbor_rog_04

Организатори традиционалног Меморијалног збора су Мјесна заједница Рогољи и Мјесна борачка организација, док је Општина Градишка и организатор и покровитељ овог меморијалног скупа.