Одржан семинар о фондовима ЕУ

Post Date: 07/04/2017

Одржан семинар о фондовима ЕУ

7april2017_feu

Одјељење за економски развој Општине Градишка, у сарадњи са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, организовало је семинар о теми „Фондови ЕУ” којем је присуствовало 80 службеника локалних управа и јавних установа, привредника и представника невладиних организација са подручја Градишке, Српца, Лакташа и Козарске Дубице.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, истакао је да је потребно да службеници локалних управа, привредници и представници невладиних организација, буду обучени да аплицирају за средстава из фондова ЕУ.

То су значајна бесповратна средства за развој локалне инфраструктуре и подстицаје у привредном сектору. Учесници семинара морају да буду обучени да конкуришу када се отворе различити фонодови ЕУ. Морамо да идемо корак унапријед, да имамо спремне пројекте и да конкуришемо чим се отворе неки од претприступних фондова и повучемо та средства”, рекао је Аџић.
Он је навео да је Хрватска у претприступном процесу повукла само 23,4 одсто средстава из фондова ЕУ, јер није имала спремне квалитетне пројекте.

Ми не смијемо дозволити да будемо у тој позицији. Морамо да већ радимо и имамо спремне пројекте као да ће нам сутра на располагању бити средства из појединих линија претприступних фондова”, нагласио је Аџић.
Шеф
Одјељења за фондове и развојну помоћ ЕУ у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Дарко Телић, истакао је да је циљ семинара да се повећају капацитети у Српској за повлачење средстава из фондова ЕУ.

Обука подразумијева представљање свих инструмената који су тренутно расположиви Републици Српској и БиХ у вези са фондовима ЕУ. Тренутно су, осим Инструмента претприступне помоћи /IPA 2/ и Инвестиционог оквира за западни Балкан, на располагању по три програма транснационалне и прекограничне сарадње и пет програма ЕУ”, навео је Телић.
Вршилац
дужности начелника Одјељења за развој Oпштине Градишка Игор Марчета, рекао је да ово одјељење има стручне кадрове који имају искуства са пројектима европских фондова, те да је Oпштина Градишка кандидовала неколико пројеката за прекограничну сарадњу који су тренутно у фази оцијењивања и да очекује позитиван одговор.