ПОТПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОСЈЕТИО ОПШТИНУ ГРАДИШКА

Post Date: 07/03/2017

ПОТПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОСЈЕТИО ОПШТИНУ ГРАДИШКА

7mart2017_ppjj_naslov
Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић посјетио је данас Општину Градишка гдје је у разговору са начелником општине Зораном Аџићем заједнички оцијењено да су на подручју општине сва три конститутивна народа у равноправном положају.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, истакао је да на подручју општине Градишка постоји веома добра међурелигијска сарадња што је веома значајно за даље искораке у развоју локалне заједнице. Он је рекао да је обавеза локалне власти да води рачуна о равномјерном развоју цијелог подручја општине, те да су хрватски повратници на подручју Градишке подржани низом пројеката, посебно на подручју Долине, Новог Села и Мичија.
7mart2017_ppjj_2
Први човјек општине, најавио је да ће у сарадњи са потпредсједником Јерковићем и Министарством за избјегла и расељена лица Српске, наставити са улагањима у инфрастуктуру у мјестима у којима живе Хрвати, нагласивши да је Градишка међу првим општинама у БиХ вратила имовину повратницима и да је до сада изграђен и обновљен значајан број стамбених јединица. Аџић је изразио жаљење што је стварни број хрватских повратника мањи од очекиваног и додао да је задатак локалне управе да сарађује и подржава пројекте подршке хрватском народу и католичкој цркви. Начелник Аџић је рекао да је са потпредсједником Јерковићем разговарао и на тему успостављања веза са градовима и општинама у Хрватској, односно прекограничне сарадње и кориштења предприступних фондова ЕУ, те да је у складу са наведеним добио обећање да може рачунати на потпредсједникову помоћ и подршку.
Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић, рекао је да је са начелником Аџићем, поред бројних тема, разговарао о положају Хрвата на подручју општине Градишка, нагласивши да Хрвати, као најмалобројнији народ у Градишци, дијеле судбину свих грађана.
7mart2017_ppjj_3
Он је навео да је на данашњем састанку било ријечи и о довођењу страних инвеститора на подручје општине Градишка, а сагледаване су и могућности реконструкције путева кроз Бок Јанковац, уз ријеку Саву и према Мичијама у поткозарском дијелу.
Потпредсједник Српске нагласио је да је за Градишку веома важно да оствари прекограничну сарадњу са општинама и градовима у Хрватској како би заједнички реализовали добре пројекте који би били финансирани из фондова ЕУ.
7mart2017_ppjj_4