МИНИСТАР ИНДУСТРИЈЕ, ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА РС ПОСЈЕТИО ГРАДИШКУ

Post Date: 01/02/2017

МИНИСТАР ИНДУСТРИЈЕ, ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА РС ПОСЈЕТИО ГРАДИШКУ

1feb2017_mpd_noseca
Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић посјетио је данас Општину Градишка гдје је разговарао са начелником општине Зораном Аџићем и његовим сарадницима, а након састанка реализована је и посјета Фабрици тапацираног намјештаја „Прима ИСГ“ Градишка. Састанку су присуствовали и предсједници Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић и Синдиката шумарства и прераде дрвета Владо Павловић.
1feb2017_mpd_2
Овом приликом, министар Ђокић је истакао да ће Влада Републике Српске пружити помоћ у развоју привредних зона на подручју општине Градишка и директно помагати привреднике, посебно у области дрвопрерађивачке индустрије. Он је рекао да ће Влада у току ове године реализовати Стратегију запошљавања кроз поврат доприноса за запослене раднике, те да ће кроз овај пројекат, који се спроводи у сарадњи са Свјетском банком, бити пласирано од 20 до 25 милиона конвертибилних марака. Министар Ђокић је казао да је препознао намјеру начелника Аџића да у наредном периоду у сарадњи са Владом Републике Српске интензивно ради на развоју привреде општине Градишка.
1feb2017_mpd_3
Након разговора са менаџментом и обиласком Фабрике тапацираног намјештаја „Прима ИСГ“ Градишка, министар Ђокић је истакао да је ово предузеће, једно од извозно орјентисаних предузећа, која могу очекивати подршку у области запошљавања, али и директну подршку уколико се реализује план продаје акција у појединим државним предузећима. Ђокић је додао да Градишка има преко 20 активних предузећа у области дрвопрераде која запошљавају око 900 радника, а најбољи вид подршке дрвопрерађивачима је квалитетно снабдијевање дрвним сортиментима од предузећа Шуме Републике Српске. Министар Ђокић је закључио да данашња радна посјета са предсједницом Савеза синдиката Републике Српске Ранком Мишић, показује да је Влада Српске опредјељена да брани и штити раднике и бори се за побољшање услова рада и повећање плата радника.
1feb2017_mpd_4
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, истакао је да је на састанку са министром индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем разговарано о погодностима и предностима општине Градишка по питању њеног привредног развоја. Он је рекао да је било ријечи о привођењу крају инфраструктурне изградње Агро-индустријске зоне Нова Топола као најбитније пословне могућности привредног развоја општине, као и о почетку изградње нове привредне зоне „Лиман“ која се налази у близини будућег моста на ријеци Сави и Царинског терминала, и која би, како каже, требала бити од интереса не само за Градишку већ и Републику Српску. На састанку је, по Аџићевим ријечима, разговарано и о ревитализацији, односно активирању привредних субјеката чије је пословање запало у кризу или су престали са радом. У том дијелу Аџић је посебно навео Месну индустрију „Левита“ која би, како каже, требала бити лидер у прерађивачкој индустрији у читавом региону, нагласивши да је Влада Републике Српске изразила спремност да подржи овај пројекат с циљем стварања нових радних мјеста и запошљавањa. Први човјек општине, рекао је да је предузеће „Прима ИСГ“ од самог оснивања показало озбиљне пословне и развојне намјере, те да у прилог овој констатацији иде и чињеница да је у њему тренутно запослено 280 радника. Он је додао да општина Градишка, осим овог предузећа, има десетак дрвопрерађивачких предузећа која готово сву производњу пласирају на инострано тржиште, нагласивши да ће овај сектор, уз подршку Владе, сигурно имати подршку локалне управе.
1feb2017_mpd_5
Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, истакла је да је посјета предузећу „Прима ИСГ“ реализована на захтјев менаџмента и синдиката овог предузећа. Мишићева је рекла да је посјета организована из разлога што је предузеће „Прима ИСГ“ у овој години планирало повећање плата радника за 10 одсто и запошљавање још око стотину радника и додала да је ово предузеће примјер како треба да сарађују синдикат и пословодство фирме.
Директор предузећа „Прима ИСГ“ Горан Марчета, рекао је да ово предузеће годишње произведе тапацираног намјештаја у вриједности 11 милиона евра, те да се исти пласира на тржишта Хрватске, Словеније, Аустрије, Њемачке, Швајцарске, Чешке, Словачке и Велике Британије.
Марчета је истакао да „Прима ИСГ“, која у Градишци послује 13 година, сваке године биљежи раст производње и запошљава нове раднике, те да у овој години планирају повећање производње за 40 одсто и запошљавање око 100 нових радника. Он је додао да је за реализацију тог плана потребно обезбиједити довољно квалитетних сировина.
1feb2017_mpd_6
1feb2017_mpd_7