ОДРЖАНА ЧЕТВРТА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Post Date: 16/02/2017

ОДРЖАНА ЧЕТВРТА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

17feb2017SO_noseca

У сали за сједнице Скупштине општине данас је одржана четврта редовна сједница Скупштине општине Градишка на којој је разматрано 36 тачака дневног реда.
На овом скупштинском засједању одборници су усвојили
Извјештај о извршењу Програма рада Скупштине општине и раду радних тијела Скупштине општине у 2016. години, као и Извјештај о раду Начелника општине и Општинске управе Градишка за 2016. годину.
Одборници Скупштине општине усвојили су и приједлог Програма подршке развоју пољопривреде за 2017. годину. Овим програмом за подршку развоју пољопривреде и депозите пољопривредних кредита, као и осталих инвестиција везаних за развој руралних подручја општине предвиђена су средства у износу од 200.000 КМ. Усвојен је и приједлог Програма подршке развоју предузетништва у општини Градишка за 2017. годину, за чију су реализацију буџетом Општине Градишка предвиђена средства у износу од 250.000 КМ. Циљеви наведеног програма су развој предузетништва кроз обезбијеђење новчаних средстава за покретање дјелатности и набавку опреме, смањење незапослености на подручју општине, те подршка повећању обима и квалитета производње.
Усвојени су и овогодишњи приједлози Програма рада Јавних установа Културни центар, Завичајни музеј и Народна библиотека, приједлог Програма социјалне заштите, приједлог Програма развоја цивилне заштите у области заштите и спасавања на подручју општине, приједлог Програма финансирања спорта на подручју општине, приједлог Програма коришћења средстава од накнада за промјену намјене пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе и средстава од закупнине земљишта у својини РС у 2017. години, те приједлог Плана коришћења средстава остварених од накнаде по основу коришћења шуме и шумског земљишта за 2017. годину.
Одборници су усвојили извјештаје о раду општинских инспекција и Комуналне полиције за 2016. годину, а на дневном реду биле су информације о раду Пореске управе Бања Лука – Подручне јединице Градишка, o стању јавне безбједности на подручју општине Градишка и стању безбједности саобраћаја на подручју општине Градишка за 2016. годину.
Усвојен је и низ стратешких одлука за функционисање Општине Градишка а једна од њих је Одлука о покретању поступка за додјелу статуса града. Поред наведене одлуке усвојене су: Одлука о приступању измјени Просторног плана општине Градишка 2005-2020. године, Одлука о усвајању Урбанистичког плана Нове Тополе 2014-2034. године, Одлука о приступању измјени дијела Регулационог плана Агро-индустријске зоне у Новој Тополи и Одлука о приступању измјени дијела Урбанистичког пројекта „Мањуреви-Стадион-Топлана“.
Такође, разматране су и усвојене одлуке о суфинасирању реконструкције локалног пута „Насип ЛЗ“ у МЗ Дубраве, Одлука о боравишној такси, Одлука о усклађивању аката о оснивању Туристичке организације општине Градишка, Одлука о оснивању, управљању, располагању и коришћењу стамбеног фонда уз примјену принципа социјалног становања, као и одлуке о стамбеном збрињавању корисника колективних видова смјештаја кроз имплементацију пројекта „Затварање колективних центара и алтернативног смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења“ и Одлука о давању сагласности на Финансијски план ЈЗУ „Апотека Градишка“.
Одборници су упознати и о проведеним радњама везано за изградњу објекта Спортско-пословног центра „Servitium“ и стварању услова за наставак њене изградње.
Усвојена је и Одлука о расписивању јавног конкурса за избор предсједника Одбора за жалбе општине Градишка, иницијатива о оснивању Мјесне заједнице Мачковац
, као и приједлози аката из области имовинско-правних односа.
На тачки разрјешења и именовања разијешен је в.д директора ЈУ „Завичајни музеј“ Градишка Драган Матавуљ и именован Бојан Вујиновић, док је за в.д. директора ЈУ Туристичка организација Градишка именован Вељко Јовановић.
16feb2017_SO_2