ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА РС И 25 ГОДИНА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГРАДИШКА

Post Date: 15/02/2017

ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА РС И 25 ГОДИНА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГРАДИШКА

14feb2017_naslovna
Борачка организација општине Градишка обиљежила је јуче Дан бораца Републике Српске, Дан Борачке организације Републике Српске и 25 година од када је основана.
Служењем парастоса погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у цркви Покрова пресвете Богородице започело је обиљежавање дана посвећеног борцима, након кога су положени вијенци на Централно спомен-обиљежје, те уприличена Свечана академија у Културном центру Градишка.
14feb2017_db_2
14feb2017_db_3
На свечаној академији, која је првенствено била посвећена обиљежавању јубилеја Борачке организације Градишка, додијељене су плакете и повеље заслужним појединцима и установама.
Плакете се уручене првом предсједнику Скупштине борачке организације, првом предсједнику Предсједништва, првим предсједницима Одбора ратних војних инвалида и Одбора породица погинулих бораца као и првом предсједнику Скупштине општине Градишка.
Повеље за посебан допринос раду и афирмацији Борачке организације општине Градишка додијељене су Општини Градишка, Архијерејском намјесништву Градишка и ЈУ „ Радио Градишка“.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, обратио се присутнима у име добитника Повеље – Општине Градишка и у име свих награђених и изразио захвалност Борачкој организацији општине Градишка на препознавању појединаца и установа који су заслужни за оснивање и функционисање ове организације, те пружање подршке борачкој популацији.
14feb2017_db_4
Он је рекао да је његовање традиције и обиљежавање значајних датума обавеза цијелог друштва како бисмо исказали захвалност свим борцима на избореној слободи и са дубоким поштовањем присјетили се свих погинулих бораца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске, коју, како каже, сви заједно морамо да чувамо зарад опстанка на овим просторима.
Начелник општине је истакао да је повеља, која је додијељена нашој локалној заједници, потврда да је Општина препознала и помогла рјешавању проблема борачке популације, те најавио да ће тако бити и у овој години у којој је издвојила 12 одсто више средстава него 2016. године.
Први човјек општине пожелио је свим борцима срећан празник, а Борачкој организацији општине Градишка успјешан рад у наредном периоду.
Предсједник Борачке организације општине Градишка Зоран Лазић, подсјетио је на велику улогу Борачке организације у пружању помоћи борачким категоријама у рату и послије рата, посебно при доношењу законских права бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца.
Према његовим ријечима приоритет Борачке организације у наредном периоду биће афирмација рада јесних борачких организација, те помоћ борцима у стању социјалне потребе кроз програме ове организације и Фондације „Солидарност“.
14feb2017_db_5
14feb2017_db_6
14feb2017_db_7