БРИТАНСКИ АМБАСАДОР У БиХ РАЗГОВАРАО СА НАЧЕЛНИКОМ ОПШТИНЕ

Post Date: 14/02/2017

БРИТАНСКИ АМБАСАДОР У БиХ РАЗГОВАРАО СА НАЧЕЛНИКОМ ОПШТИНЕ

14feb2017_ba_noseca
Британски амбасадор у БиХ, Едвард Фергусон
и начелник општине Градишка, Зоран Аџић, разговарали су данас у Општини Градишка о реализацији пројекта привлачења инвестиција и побољшању пословног окружења на локалном нивоу –LIFE, којег Општина Градишка спроводи у сарадњи са Међународном финансијском корпорацијом, чланицом Групације Свјетске банке уз финансијску подршку Британске амбасаде у БиХ.
Начелник општине, Зоран Аџић, рекао је да ће кроз Пројекат LIFE локална управа бити реформисана, да ће административне процедуре бити упроштене и приближене захтјевима грађана и привредних субјеката на простору општине Градишка.

Циљ је да се направи уштеда у регистрацији од 10 до 20 одсто и да се временски скрати процедура за 30 одсто што ће значајно убрзати и олакшати комуникацију грађана са локалном управом’’, рекао је начелник општине и додао да је смисао пројекта да локална управа буде на услузи грађанима и привредницима и да добију модернију и оперативнију административну управу.
Након пројекта који ће трајати годину дана, Градишка ће бити другачије организована административна управа са електронским регистром административних процедура који ће бити инсталисан на интернет страници Општине и гдје ће бити презентоване све процедуре и обрасци за грађане и привреднике како да реализују своје потребе, рекао је начелник Аџић.
Начелник општине је навео да ће Градишка на тај начин појачати инвестициону конкурентост, да ће бити представљена преко семинара Свјетске банке, а с друге стране биће подигнута конкурентност градишке привреде, садашњих и нових партнера и домаћих предузетника.
Британски амабасадор, Едвард Фергусон, истакао је да је циљ пројекта да задржи и привуче и локалне и стране инвеститоре који ће допринијети развоју општине.
Амбасадор Фергусон је рекао да је овај пројекат наставак пројекта који већ реализују у Сарајеву и Бањалуци и истакао да у Градишци очекују добре резултате.

Успјех овог пројекта зависи од сарадње и партнерства британске стране као финансијера, IFC-а и Групације Свјетске банке који посједују техничке способности и финансијска знања и с друге стране начелника и локалне администрације’’, навео је Фергусон и додао да желе чути и локалне привреднике који требају рећи шта им је потребно.
14feb2017_ba_1