ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА „ПРОЦЈЕНА УЧИНКА НА ПОЉУ ДОБРЕ УПРАВЕ ОПШТИНЕ ГРАДИШКА“

Post Date: 09/02/2017

ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА „ПРОЦЈЕНА УЧИНКА НА ПОЉУ ДОБРЕ УПРАВЕ ОПШТИНЕ ГРАДИШКА“

9feb2017_MEG
У оквиру имплементације Пројекта општинског еколошког и економског управљања“ –MEG данас је у сали за сједнице Скупштине општине Градишка одржана презентација„Процјена учинка на пољу добре управе Општине Градишка. MEG пројекат финансира Влада Швицарске, а за имплементацију је одабран Развојни програм Уједињених нација (UNDP) у Босни и Херцеговини.
Презентацији, која је одржана од стране представника Развојног програма Уједињених нација – UNDP, присуствовали су начелник општине Зоран Аџић и предсједник Скупштине општине Миленко Павловић са сарадницима, као и шефови Клубова одборника Скупштине општине Градишка.
Процјени учинка приступило се с циљем утврђивања стања у изабраним јединицама локалне самоуправе на пољу добре управе, односно идентификовања добро развијених области у којима се могу документовати добре праксе и слабо развијених области у којима ће се кроз Пројекат MEG осигурати техничка помоћ и унапређења.

Кључне области процјене су:
лидерство, представничка улога, одлучивање и надзорна улога Скупштине општине;
транспарентност и одговорност локалних власти;
учешће јавности у процесу доношења одлука;
ефикасност и ефективност јединице локалне самоуправе.

Током прве фазе MEG пројекта, вриједне 21 милион КМ, изабраним општинама и градовима биће пружена подршка у унапређењу квалитета и доступности јавних услуга и комуналне инфраструктуре, а посебна пажња биће посвећена социјално најугроженијим категоријама становништва.
MEG пројекат реализује се као дванаестогодишња иницијатива, која ће бити имплементирана у три фазе, а прва фаза обухвата период 2016 – 2020. године.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић и представници седамнаест изабраних општина и градова из БиХ потписали су 31. јануара у Сарајеву Писмо намјере о учешћу у реализацији Пројекта општинског еколошког и економског управљања“ –MEG.