Министар Златан Клокић разговарао са начелником општине

Post Date: 23/02/2017

Министар Златан Клокић разговарао са начелником општине

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић посјетио је данас Општину Градишка гдје је са начелником Зораном Аџићем разговарао о могућностима привредног развоја наше локалне заједнице.
Том приликом, министар Клокић је истакао да је са начелником Аџићем, између осталог, разговарао о пројекту инвестиционе подршке коју проводи Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС, а у који ће од ове године бити укључена и Општина Градишка. Министар Клокић је рекао да је Општина Градишка укључена у BFC пројекат сертификације јединица локалне самоуправе са позитивним пословим окружењем, те да се у овом министарству, у складу са споразумом Владе Српске и Свјетске банке, тренутно спороводи регулаторна реформа на локалном нивоу која се реализује и на подручју општине Градишка.
Према његовим ријечима, разговарано је и о сарадњи Општине Градишка и локалних заједница из Републике Хрватске путем пројеката прекограничне сарадње, и усаглашено да ово министарство и Општину Градишка укључи у процес обуке о прекограничној сарадњи. Министар Клокић је додао да располаже са подацима о могућностима улагања у општину Градишка, те да ће исте представити потенцијалним инвеститорима.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, истакао је да је са министром Клокићем разговарао о бројним темама које имају за циљ стварање претпоставки за привредни развој општине и привлачење домаћих и страних инвеститора. Аџић је рекао да Градишка која се налази на вратима Републике Српске и БиХ и на граници са Европском унијом, уз подршку Владе Републике Српске и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, мора да искористи све погодности како би привукла домаће и стране инвеститоре. Први човјек општине је истакао да је разговарано о могућностима даљег комуналног и инфраструктурног развоја “Агро-индустријске зоне” Нова Топола и привлачења нових привредних партнера, како би иста била препознатљива на само на простору општине и регије, него и читаве Републике Српске и БиХ. Према његовим ријечима, разматрана је и могућност да се крене у израду просторно-планске документације за изградњу привредне зоне “Лиман” која би због своје локације у зони будућег моста, односно граничног прелаза представљала велики привредни потенцијал од интереса не само за општину него и Републику Српску. Аџић је захвалио министру Клокићу на указаној подршци и увјеравању да, заједно са Владом Републике Српске и Министарством за економске односе и регионалну сарадњу, Градишка може, у наредном периоду, заузети позицију која јој припада и искористити шансу за велики привредни развој.